Zadlužení českých domácností vzrostlo v prosinci na 1,651 bilionu

..

.. Zdroj: pujcka.co

koruna, peníze, dluhy
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Dluhy domácností u bank a družstevních záložen stouply loni v prosinci proti předchozímu měsíci o 5,1 miliardy korun na 1,651 bilionu korun. Meziročně bylo zadlužení domácností vyšší o 115,5 miliardy korun. Dluhy firem v posledním měsíci loňského roku se snížily ve srovnání s listopadem o 22,2 miliardy na 1,097 bilionu korun. Meziročně však byly vyšší o 61,3 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Dluhy tuzemských domácností rostou nepřetržitě od února 2016, přičemž nejvíce peněz si lidé půjčují na bydlení. Zadlužení firem proti domácnostem v posledních letech častěji kolísalo. Například od předloňského září do loňského ledna se dluhy firem meziměsíčně snižovaly a pokles zaznamenaly i loni v březnu, od dubna do října pak stoupaly.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.