Češi si na výsledky voleb vsadili téměř 200 milionů. Nejvyšší výhra byla 1,6 milionu

Volební štáb Spolu

Volební štáb Spolu Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Volební štáb Spolu
Volební štáb Spolu
Volební štáb Spolu
Volební štáb Spolu
Volební štáb Spolu
26
Fotogalerie

Na volbách někteří lidé vydělali, a to doslova. Objem sázek totiž na letošní sněmovní volby v Česku dosáhl zhruba 195 milionů korun. Proti posledním volbám v roce 2017 byl o 85 procent vyšší. Rekord v politických sázkách z prezidentských voleb v USA z loňského roku (310 milionů korun) však překonán nebyl. Nejvyšší výhru si připsal klient Fortuny, který na výhře koalice Spolu vydělal zhruba 1,6 milionu korun čistého.  

Víkendové volby vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s podporou 27,79 procenta hlasů, druhé ANO dostalo 27,12 procenta, třetí koalice Pirátů a STAN 15,62 procenta a čtvrtá SPD 9,56 procenta. Ze Sněmovny vypadly ČSSD a KSČM, nedostala se tam ani Přísaha.

"Celkově jsme přijali sázky za 102 milionů korun, proti volbám v roce 2017 je to téměř dvojnásobek. Zhruba pětinu tvořily live sázky, které jsme spustili po otevření volebních místností. Nejvíce lidé vyhráli na sázkách na triumf koalice Spolu, na tipu, že se ANO nestane vítězem voleb. Také se hodně sázelo na propad ČSSD pod pět procent," uvedl mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

Objem sázek u Fortuny dosáhl zhruba 50 milionů korun. Podle mluvčího společnosti Petra Šraina byli v předvolebních sázkách úspěšnější bookmakeři, v live sázkách se naopak více dařilo sázkařům. "Jeden z našich klientů vsadil 100 tisíc na výhru Spolu v kursu 6,65:1, výhra tak činila 665 tisíc korun. Další klient, který věřil Spolu, na ně vsadil hned několik tiketů, ať už na vítězství nebo na procentuální zisk. Celkem investoval zhruba 900 tisíc, jeho celková výhra dosáhla na 2,5 milionu korun," doplnil Šrain.

Chance přijala sázky za 26 milionů korun, na live sázky připadala zhruba čtvrtina. Mluvčí společnosti Markéta Světlíková připomněla, jak se vyvíjel kurz na celkové vítězství vládnoucího hnutí ANO. "Prošel si bouřlivým vývojem. Vypsali jsme ho zhruba před rokem, tehdy měl hodnotu 1,35:1. Nejvýše byl koncem května, kdy dosáhl až na 4,25:1. Koncem června začal prudce klesat a těsně před volbami už byl zhruba na hodnotě, na které začínal. V sobotu večer při live sázkách skončil na hodnotě 250:1," dodala Světlíková.

Objem sázek u Tipsportu, Fortuny a Chance dosáhl 178 milionů korun. Podle odhadů patří těmto firmám asi 92 procent trhu. Ostatní společnosti sice absolutní objem sázek většinou nezveřejňují, lze však odhadovat, že celkové sázky dosáhly asi 195 milionů korun. V roce 2017 to bylo 105 milionů korun. Nejsázenější událostí bylo letošní fotbalové Euro se sázkami za tři miliardy korun.

Podle bookmakerů je velmi nepravděpodobné, že by byl premiérem někdo jiný než Petr Fiala. Za předsedou ODS s velkým odstupem následují Vít Rakušan (STAN, 17:1), Andrej Babiš (ANO, 20:1), Marian Jurečka (KDU-ČSL, 40:1), Martin Kuba (ODS, 55:1), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09, 55:1) a Ivan Bartoš (Piráti, 75:1). Bookmakeři očekávají, že vláda s důvěrou Sněmovny vznikne na přelomu listopadu a prosince.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub