Minářovo hnutí Lidé PRO končí, podpoří opoziční demokratické strany

Mikuláš Minář

Mikuláš Minář Zdroj: ČTK

Demonstrace Jednou provždy (5. června 2018, Václavské náměstí)
Protest proti Andreji Babišovi na Václavském náměstí v souvislosti s kauzou jeho syna Andreje juniora (17. listopadu 2018)
Čtvrtá protivládní demonstrace v řadě zaplnila Václavské náměstí. Desítky tisíc lidí demonstrovaly za demisi Andreje Babiše a Marie Benešové (21. května 2019)
Čtvrtá protivládní demonstrace v řadě zaplnila Václavské náměstí. Desítky tisíc lidí demonstrovaly za demisi Andreje Babiše a Marie Benešové (21. května 2019)
Čtvrtá protivládní demonstrace v řadě zaplnila Václavské náměstí. Desítky tisíc lidí demonstrovaly za demisi Andreje Babiše a Marie Benešové (21. května 2019)
15
Fotogalerie

Hnutí Lidé PRO, jehož vznik v prosinci oznámil bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, končí a podpoří jiné opoziční demokratické strany. Na twitteru to oznámil bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka, který s Minářem na projektu spolupracoval. Následně to hnutí potvrdilo v tiskové zprávě. Původně hnutí usilovalo o 500 tisíc podpisů, aby kandidovalo v podzimních sněmovních volbách, dosud jich nasbíralo 39 250.

„Projekt Lidé PRO končí. Nepodařilo se nám sebrat dost podpisů. Proto dodržíme svůj slib. Nebudeme tříštit politické spektrum další malou stranou. Odstupujeme a podpoříme opoziční demokratické strany,“ uvedlo hnutí. Minář považuje za klíčové podpořit ve volbách stávající opoziční koalice a netříštit politické spektrum, další čtyři tváře hnutí ale chtějí pokračovat v politické činnosti jiným způsobem.

Do konce března chtělo hnutí získat alespoň 100 tisíc podpisů. Koronavirová pandemie a opatření proti ní znemožnily plánovanou masivní kontaktní kampaň, uvedlo hnutí. Jeho představitelé a dobrovolníci ale dál chtějí přesvědčovat lidi k účasti v říjnových volbách a podpoře aktuální opozice. Lidé PRO také vyzvalo aktivní občany i opoziční strany - Piráty, STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09, aby svoji pozornost mnohem víc zaměřili na nevoliče, zklamané voliče vládních stran a seniory. Oslovit nevoliče si dávalo za svůj cíl právě končící hnutí.

„Spoluvytvářeli jsme na opoziční strany tlak, aby dotáhly své spojenectví. A když se ukázalo, že poptávka po nové straně není tak velká, odstupujeme v jejich prospěch, abychom netříštili. Přesvědčivé vítězství demokratického tábora je totiž pro tyto volby to nejdůležitější,“ uvedl Minář.

Podle dalších osobností, které Lidé PRO sdružovalo, a to starostky Peček Aleny Švejnohové, podnikatele Martina Hausenblase, pražské zastupitelky Mariany Čapkové a Ondráčky, je ale možné, že i kdyby koalice zmíněných opozičních stran ustavily příští vládu, na řadu změn v kabinetu složeném z levicových i pravicových stran lze zapomenout.

„Jsme přesvědčeni, že středově-liberální opoziční blok potřebuje v politice partnera, který bude autenticky reprezentovat přehlížené a odstrkované. Pokud o to budou mít zájem, povedeme rozhovory se subjekty, které by takovou platformu mohly vytvořit. Moderní středo-levicové uskupení je podle nás nejlepší způsob, jak posílit opozici proti současnému vládnímu bloku, populistům a extremistům. A hlavně, jak doopravdy pomoci lidem,“ poznamenali.

Z vedení Milionu chvilek Minář odešel loni na podzim. Jeho nástupce Benjamin Roll oznámil, že spolek je bytostně občanská iniciativa rostoucí zdola a jako taková nikdy nebude kandidovat ve volbách. Podle politologů nová Minářova politická strana mohla oslabit opozici.

Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo ANO. Spolek pořádá demonstrace, při nichž kritizuje premiéra Andreje Babiše (ANO) mimo jiné za střet zájmů a nedodržování volebních slibů. Předloni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace Milionu chvilek zúčastnilo podle organizátorů až 250 tisíc lidí.