Dolar je po Bidenově vítězství nejslabší za dva měsíce, propadá se i cena zlata

Americký dolar

Americký dolar Zdroj: profimedia

Akciové trhy v reakci na americké volby prudce posilují, to se ale nedá říct o dolaru. Jeho kurz klesl nejníže za 10 týdnů, upozorňuje agentura Reuters. Minulý týden dokonce zaznamenal nejcitelnější oslabení za více než sedm měsíců, připomíná hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Pokles se nevyhnul ani dalšímu „bezpečnému přístavu“, zlatu, které odepisuje téměř čtyři procenta.

Nejobchodovanější měnový pár na světě – dolar a euro – se nyní stabilizoval kolem hodnoty 1,19 dolaru za jednu euro. Naopak čínský jüan vystoupal v očekávání méně tvrdého přístupu Washingtonu vůči Pekingu na 28měsíční maximum.

Podle hlavního stratéga australské společnosti CMC Markets Michaela McCarthyho přinesly volby v USA z pohledu mezinárodních trhů ideální výsledek. „Ani jedna strana neovládla Kongres, tudíž obchodní války a zvyšování daní nejsou na pořadu dne,“ doplňuje McCarthy.

„Investoři se ale od americké měny odklánějí v očekávání nadále expanzivní měnové politiky Americké centrální banky. Také jsou nyní z důvodu optimistické nálady z povolební situace v USA ochotnější sázet na méně bezpečné investice, což snižuje jejich zájem o investování do takzvaných bezpečných útočišť právě typu dolaru,“ doplnil Kovanda.

O rizikovějším apetitu investorů svědčí mimo jiné vývoj akciových trhů. Index Dow Jones za celý minulý týden vyrostl o 6,87 procenta. Širší S&P 500 zpevnil o 7,32 procenta, a Nasdaq Composite dokonce o 9,01 procenta. Pro poslední dva indexy se jednalo o nejlepší týdenní výsledek od dubna.

Zlato prudce ztrácí, výkyvy se nevyhnuly ani bitcoinu

Oslabování dolaru a zpráva o vakcíně Pfizeru nakrátko mohutně posílily bitcoin. Ten se po včerejším propadu na 14 300 dolarů vyhoupl během dnešního odpoledne až na kurz 15 800 dolarů za digitální minci, aby vzápětí sestoupil o 600 dolarů níže. Dění na trzích naopak výrazně negativně zasáhlo zlato, které sestoupilo pod 1900 dolarů za unci. Oslabilo o téměř čtyři procenta.

A akcie rostou i nadále. Panevropský Stoxx 600 dokonce v pondělí odpoledne posiloval o čtyři procenta. Vzhůru ho kromě výhry kandidáta demokratické strany Joea Bidena žene i oznámení farmaceutické společnosti Pfizer, že její experimentální vakcína proti COVID-19 má více než 90procentní účinnost.

Právě nejistota kolem dalšího vývoje pandemie dosud přispívala k zájmu o investiční „bezpečné přístavy“.