OBRAZEM: USA přívítají 46. prezidenta. Podívejte se na záběry z předchozích inaugurací

Inaugurace 2021. Na pořádek ve Washingtonu už od víkendu dohlížejí tisíce vojáků. Pentagon jich do města povolal více, než kolik mají Američané aktivních sil v Iráku a Afghánistánu dohromady.
Inaugurace Donalda Trumpa před čtyřmi roky. Trump se inaugurace svého nástupce navzdory tradici nezúčastní.
Trumpova inaugurace 2016
Barack Obama při inauguraci v roce 2009 přísahal na stejnou bibli jako Abraham Lincoln, který zrušil otrokářství.
Barack Obama pro nedoslovnou formulaci slibu svou přísahu musel i zopakovat.
23
Fotogalerie

„Slavnostně slibuji, že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit Ústavu Spojených států.“ Až večer Joe Biden s rukou na bibli tato slova pronese, stane se v pořadí 46. prezidentem Spojených států amerických.

Na bezpečnost bude dohlížet asi dvaapůlkrát více příslušníků národní gardy, tajné služby a policistů než při minulých inauguracích. Úřady se obávají dalších demonstrací radikálních příznivců odcházejícího prezidenta Donalda Trumpa, kteří začátkem měsíce zaútočili na sídlo Kongresu. Při nepokojích, které bezpečnostní složky dlouho nedokázaly dostat pod kontrolu, zemřelo pět lidí.

Letošní slavnostní inaugurace dozná oproti předchozím letem řadu podstatných změn. Kvůli pandemii COVID-19 se jí zúčastní jen zlomek obvyklého počtu návštěvníků, bude na ní poprvé po 152 letech chybět odcházející hlava státu a doprovází jí nevídaně přísná bezpečnostní opaření. K těm úřady přistoupily vzhledem k nedávným nepokojům na stejném místě, kde Biden slavnostně převezme úřad.

Aktu i průvodu bude přihlížet pouze několik tisíc vybraných lidí, zejména zákonodárců a jejich hostů. Namísto statisíců Američanů, kteří obvykle do Washingtonu na inaugurace přijíždí, pořadatelé umístí na prostranství před Kapitolem přes 190 tisíc amerických vlajek.

Další novinkou je i fakt, že končící prezident Trump se Bidenovy inaugurace v rozporu s tradicemi nezúčastní, stále totiž odmítá uznat svou prohru v listopadových volbách a tvrdí, že k ní došlo kvůli podvodům demokratů. O tom se mu však nepodařilo v desítkách žalob přesvědčit soudy.

Podívejte se, jak vypadaly inaugurace v minulosti.