130 miliard eur pro německou ekonomiku: Berlín sníží daně a podpoří elektromobilitu

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: Reuters

Německé vládní strany schválily nový balík opatření na podporu ekonomiky zasažené pandemií koronaviru v hodnotě 130 miliard eur (téměř 3,5 bilionu korun). Koaliční partneři, tedy konzervativci Angely Merkelové a sociální demokraté, se shodli se na stimulačním balíčku, který je podstatně větší než podobná opatření v dalších zemích eurozóny.

„Snažíme se z této extrémně složité situace dostat společně a silní, a proto jsme dnes, myslím, položili dobrý základní kámen,“ řekla po zhruba 21 hodinách jednání ve dvou dnech šéfka vlády Merkelová (CDU).

Za hlavní bod stimulačního balíku považuje šéf CSU Markus Söder snížení daně z přidané hodnoty z 19 na 16 procent, respektive ze sedmi na pět procent u snížené sazby DPH. Týkat se to bude období od 1. července do konce letošního roku. 

Velmi sledovaná byla otázka podpory pro automobilový průmysl, který řada Němců považuje za vlajkovou loď celé ekonomiky. Automobilkám se nakonec nepodařilo prosadit státní podporu na koupi benzinových a dieselových aut, koalice se totiž usnesla na tom, že finančně podpoří jen nákup elektromobilů.

Kdo si do konce roku 2021 koupí elektromobil v ceně do 40 tisíc eur, dostane od státu podporu ve výši 6000 eur namísto dosavadních 3000 eur. Dalších 2,5 miliardy eur dá stát do výstavby dobíjecí infrastruktury a také výzkumu v oblasti elektromobility.

Schválený balíček, který na rozdíl od opozice chválí velká část ekonomů i komentátorů, má ale mnohem širší záběr. Rodiny s dětmi dostanou jednorázovou dávku ve výši 300 eur (skoro 8000 korun) na každého potomka. Vláda bude také větší měrou podporovat rozšíření kapacit školek a dalších zařízení pro děti.

Soubor opatření počítá i s urychlením státních investic, miliardovou podporou pro železniční společnost Deutsche Bahn, dalšími penězi na pomoc malým a středním podnikatelům, podporou spolkovým zemím a obcím například v oblastech veřejné dopravy a sportu nebo lepším financováním pro obnovitelnou energetiku a programy vedoucí ke snižování emisí oxidu uhličitého. Balíček ale myslí také na neziskové organizace a kulturní instituce.

Navzdory stimulačním opatřením se předpokládá, že Německo v letošním roce zažije nejprudší hospodářský pokles od druhé světové války. Vláda koncem dubna předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce klesne o 6,3 procenta. V příštím roce počítá prognóza s růstem HDP o 5,2 procenta. Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky.