Adoptuje si plíce světa: Brazílie se dohodla s Carrefourem na společné péči o amazonský prales

Nelegální těžba dřeva v brazilské Amazonii – stát nyní chce pralesy chránit s pomocí soukromých firem.

Nelegální těžba dřeva v brazilské Amazonii – stát nyní chce pralesy chránit s pomocí soukromých firem. Zdroj: Reuters

Francouzský retailový řetězec Carrefour je první společností, která si adoptuje část amazonského pralesa. Do jeho ochrany investuje miliony.
Brazilský prezident Jair Bolsonaro je dlouhodobě kritizován za to, že nezvládá zabránit odlesňování Amazonie. Teď jeho vláda přišla s unikátním projektem, který má pralesům pomoci.
Požáry v Amazonii
Požáry v Amazonii
Požáry v Amazonii
10
Fotogalerie

Brazilská vláda v úterý po mnoha měsících odkladů spustila speciální program, který umožní soukromým subjektům osvojit si část amazonského deštného pralesa. Firmy tak na sebe převezmou odpovědnost za jeho údržbu a ochranu. Uvádí to brazilský ekonomický deník Valor Econômico. Jako první podepsal smlouvu s tamním ministerstvem životního prostředí francouzský maloobchodní gigant Carrefour, který do zachování svého kousku Amazonie investuje čtyři miliony brazilských realů, tedy skoro 16 milionů korun ročně.  

Brazilská pobočka Carrefouru se nyní bude starat o zalesněnou oblast o rozloze 75 tisíc hektarů. To je přibližně stejná plocha, jakou má americká metropole New York. Kontrakt byl zatím uzavřen na jeden rok s možností prodloužení o další čtyři. 

Vedle Carrefouru, který patří k největším retailovým řetězcům světa a globálně zaměstnává přes 300 tisíc lidí, projevilo zájem o sponzoring amazonského pralesa ještě pět dalších velkých korporací. Brazilská vláda je však nechce jmenovat, neboť rozhovory s nimi prý ještě probíhají.

Nový program na záchranu plic planety nazvaný „Adote um Parque“ neboli „Adoptujte si park“ je dílem brazilského ministra životního prostředí Ricarda Sallese. Jihoamerický stát jeho prostřednictvím nabízí brazilským i zahraničním firmám, ale též bankám, investičním fondům a jednotlivcům možnost podílet se na spravování celkem 63 milionů hektarů pralesa, tedy přibližně 15 procent území brazilské Amazonie. Cena se pohybuje v přepočtu kolem dvou set korun za hektar. 

Ministerstvo plánovalo projekt už od loňského léta. Teprve teď se jej však podařilo zrealizovat. „Je to specifická akce, která vám umožní udělat něco konkrétního pro Amazonii s pomocí vlády,“ uvedl tehdy Salles. Investoři se však až dosud stavěli k plánu zdrženlivě a požadovali, aby Brazílie nejprve učinila pokrok v boji s nelegální těžbou dřeva. 

Také deník Valor Econômico vidí daný program především jako snahu brazilského prezidenta Jaira Bolsonara a jeho kabinetu přesunout odpovědnost za ohroženou přírodu na někoho jiného. Bolsonaro dlouhodobě čelí kritice za svůj přístup k odlesňování takzvaných plic planety. Prezident podporuje dřevorubce a komerční farmáře v Amazonii a naopak omezuje environmentální instituce, které se pokoušejí prales chránit. 

Jen za rok 2020 byla v Brazílii vykácena lesní plocha o velikosti 1,1 milionu hektarů, což je vůbec nejvíce za posledních dvanáct let. Destrukce deštných pralesů je také hlavní příčinou, proč stále nedošlo k ratifikaci obchodní dohody uzavřené již v roce 2019 mezi státy Mercosuru (Brazílie, Argentina, Uruguay a Paraguay) a Evropskou unií. 

Po nástupu nového prezidenta USA Joea Bidena do Bílého domu lze očekávat i zhoršení brazilsko-amerických vztahů. Biden je rovněž velkým odpůrcem odlesňování Amazonie, a během své volební kampaně dokonce hrozil, že na Bolsonara uvalí hospodářské sankce, pokud nezmění svou politiku.