Američané se shodli s Rusy, OSN vyšetří chemické útoky v Sýrii

Experti OSN vyšetřující chemický útok v Sýrii

Experti OSN vyšetřující chemický útok v Sýrii Zdroj: ctk/ap

Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek vyslovila souhlas s mezinárodním vyšetřováním, které má zjistit, kdo je zodpovědný za chemické útoky v Sýrii. Nový vyšetřovací orgán je výsledkem jinak neobvyklé spolupráce mezi Spojenými státy a Ruskem v otázce syrského konfliktu, napsala agentura AP. Chemické útoky v Sýrii budou společně vyšetřovat OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Oficiální začátek společného vyšetřování byl odložen kvůli námitkám Ruska. Rusko podle diplomatů chtělo rozšířit vyšetřování tak, aby zahrnovalo také údajné útoky radikálního Islámského státu v sousedním Iráku.

Souhlas s mezinárodním vyšetřováním přišel ve formě dopisu, který poslal ruský velvyslanec v OSN a nynější předseda rady Vitalij Čurkin generálnímu tajemníku OSN Pan Ki-munovi. Pan doporučoval, aby vznikl nezávislý tříčlenný panel, který by se opíral o experty s možností volného pohybu na celém území Sýrie. List s těmito doporučeními souhlasí.

Podle západních velmocí nese Damašek zodpovědnost za chemické útoky v Sýrii, a to včetně útoků chlorem. Tento plyn není na rozdíl od sarinu zakázán, je však jedovatý a jeho použití jako zbraně je od roku 1997 zakázáno v rámci Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní.

Syrská vláda a Rusko jakožto spojenec syrského prezidenta Bašára Asada svalují vinu za použití jedovatého plynu na povstalce. Syrská vláda i povstalci pak užití chemických zbraní popírají.

V uplynulých měsících se objevily zprávy, že jedovaté látky použil také Islámský stát, který ovládá části Sýrie a Iráku. Nejmenovaný americký činitel britskému zpravodajskému serveru BBC sdělil, že v americké vládě narůstá přesvědčení, že IS chemické zbraně používá i vyrábí.

Názory odjinud: Německo otevírá náruč