Američané se vzbouřili, zvolili si miliardáře z penthousu

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Volby v USA
Volby v USA
Donald Trump
Oslava Trumpovy výhry
Vladimir Putin
13
Fotogalerie

V půl deváté ráno středoevropského času se nejsilnější ekonomika světa dozvěděla, koho zvolila svým novým prezidentem. Zatímco demokraté rozpustili svůj volební mítink a John Podesta, šéf volebního štábu kandidátky Hillary Clintonové, poslal její příznivce ze shromáždění v New Yorku domů bez jakéhokoli vyjádření, v jiné části města se začínalo slavit. 

„Toto je historická noc,“ řekl republikánský guvernér Mike Pence nadšenému davu v republikánském volebním štábu v hotelu Hilton Midtown. „Američané promluvili. Američané zvolili svého nového šampiona,“ dodal. Šampion se objevil vzápětí. S malým zpožděním, zato s celou suitou své rodiny na pódium rozvážně dokráčel vítěz.

Pětačtyřicátý prezident USA. Donald Trump. „Promiňte mi zpoždění,“ omlouval se z pódia, „ale telefonovala mi Hillary Clintonová, aby mi − aby nám − gratulovala.“ Vítězství republikánského kandidáta, který jako první vstoupí do Bílého domu jako sedmdesátník, se nerodilo úplně lehce.

Průzkumy posledních dní sice favorizovaly Clintonovou, přesto se naděje neustále přelévaly. Nakonec se po jedné z nejvyhrocenějších kampaní americké historie u volebních místností takřka po celých Státech tvořily dlouhé fronty. A to přesto, že podle informací agentur mnoho Američanů volit odmítalo, protože ani jeden z kandidátů neodpovídal jejich představám a znamenal špatnou, anebo ještě horší volbu.

Oprávněných voličů je v USA téměř 232 milionů a podle různých odhadů se k volbám chystalo zhruba 130 milionů z nich. Předem, tedy předčasně či korespondenčně, svůj hlas odevzdalo více než 46 milionů voličů. Od začátku hlasování byla blíže vítězství Hillary Clintonová.

Vše o Donaldu Trumpovi si přečtěte zde

Její šance ale s počty odevzdaných hlasů a postupně se zavírajícími volebními místnostmi v jednotlivých státech klesaly. Zlom přišel v půl čtvrté. Tehdy se začala pravděpodobnost klonit na stranu Donalda Trumpa. Vyhrál v tradičních republikánských baštách včetně Aljašky, kde se volební místnosti zavřely jako poslední, a získal navíc i většinu klíčových států včetně Floridy, Severní Karolíny či Ohia.

Clintonová sice vyhrála tam, kde to veřejné průzkumy očekávaly − získala většinu demokratických států jako například nejlidnatější Kalifornii, plus další „regiony“ na západním i východním pobřeží USA, kromě toho Nové Mexiko či Colorado − na vítězství to však nestačilo.

„O výsledku voleb rozhodla přehlížená koalice nižších sociálních vrstev a voličů hladových po změně,“ komentoval situaci list The New York Times s tím, že jejich naděje má nyní paradoxně naplnit miliardář žijící v třípatrovém penthousu na elitářské Páté Avenue v centru Manhattanu, který odmítá sdělit detaily o svém majetku. „Každopádně Američané ukončili éru manželů Clintonových,“ dodala agentura AFP.

Tanec čísel
Clintonová navzdory svému celkovému nezdaru nashromáždí v absolutních číslech větší počet hlasů než její soupeř. Po sečtení výrazné většiny odevzdaných voličských lístků ve všech amerických státech má Clintonová náskok přes 150 tisíc hlasů před Trumpem. Ten však v rámci celých USA získal potřebný počet volitelů, tedy členů shromáždění, které příští měsíc nového prezidenta ve funkci potvrdí, což je pro konečný výsledek prezidentských voleb rozhodující. K úspěchu potřebuje kandidát v rámci celých Spojených států získat 270 z celkových 538 volitelů (viz mapka dole).

  Americké prezidentské volby, mapaAmerické prezidentské volby, mapa|E15