Banka Morgan Stanley zakáže neočkovaným zaměstnancům chodit do kanceláří

Americká banka Morgan Stanley zakáže od 12. července chodit do kanceláří všem zaměstnancům a klientům, kteří nejsou plně naočkováni proti nemoci covid-19.

Americká banka Morgan Stanley zakáže od 12. července chodit do kanceláří všem zaměstnancům a klientům, kteří nejsou plně naočkováni proti nemoci covid-19. Zdroj: e15.cz

Končí soud s francouzským exprezidentem Nicolasem Sarkozym. Obhajoba žádá zproštění obžaloby. Žalobci chtějí politika poslat na půl roku do vězení.
2
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Končí aféra Bygmalion

Soudní proces s bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym se po více než měsíci chýlí ke konci. Před pařížským soudem včera zazněly závěrečné řeči. Obhajoba požádala o zproštění obžaloby. Verdikt bude vynesen 30. září. Exprezident čelí obvinění z korupce v takzvané kauze Bygmalion. Žaloba tvrdí, že Sarkozyho strana v roce 2012 utratila za velmi drahá volební shromáždění téměř dvojnásobek maximální částky, kterou volební zákon stanoví ve výši 22,5 milionu eur, tedy asi 573,5 milionu korun. Následně podle prokurátorů najala spřátelenou agenturu pro styk s veřejností, aby skutečné náklady zakryla. Politikovi hrozí až šestiměsíční vězení.    

Maďarsko zvýšilo základní úrok

Maďarská centrální banka v úterý zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,3 procenta na 0,9 procenta. Finanční instituce se tímto krokem snaží zastavit rostoucí inflaci. Maďarsko se tak stalo prvním státem v Evropské unii, jenž se ke zvednutí sazby odhodlal. Jako další by jej mohla následovat Česká republika. Základní úrok České národní banky se podle analytiků může navýšit už dnes, a sice o 0,25 bodu na 0,5 procenta. Naproti tomu Evropská centrální banka nadále ponechává svou měnovou politiku beze změn a drží hlavní úrokovou sazbu na nule.  

Z trhů a burz 

Burzy na obou stranách Atlantiku posílily

Akcie ve Spojených státech v úterý rostly. Vzhůru je táhly především velké technologické korporace. Index S&P 500 zpevnil o 0,51 procenta. Dow Jones přidal 0,2 procenta. Nasdaq Composite se zvýšil o 0,79 procenta a uzavřel tak na novém rekordu. Optimismus včera vládl také na trzích v západní Evropě. Panevropský ukazatel Stoxx Europe 600 se zvedl o 0,26 procenta. Německý DAX posílil o 0,21 procenta. Francouzský CAC 40 vzrostl o 0,14 procenta a britský FTSE 100 skončil v zisku 0,39 procenta.   

Kancelář jen pro očkované

Americká banka Morgan Stanley zakáže s platností od 12. července chodit do jejích kanceláří v New Yorku všem zaměstnancům a klientům, kteří nejsou plně naočkováni proti koronaviru. Společnost ke stejnému datu zruší v kancelářích povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy. Zaměstnanci musejí banku informovat o tom, zda jsou očkováni do 1. července. Ti, kdo obě dávky vakcíny neobdrželi, budou muset povinně pracovat z domova. Podobná opatření zavádějí také další velké peněžní ústavy v USA.      

Tweet dne

„Nikdo nemůže proti koronaviru zvítězit sám. Litevská vláda věnovala 20 tisíc dávek vakcíny od firmy AstraZeneca Tchaj-wanu, a 126 tisíc dávek Ukrajině, Moldavsku a Gruzii (v rámci darování 200 tisíc dávek všem zemím Východního partnerství). Věříme, že společně jsme silnější.“

Stane se dnes

  • Začíná plenární schůze Evropského parlamentu. Europoslanci budou mimo jiné hovořit o ekologických výdajích ze strukturálních fondů či o zprávě Evropské komise o stavu právního státu v členských zemích.
  • Americký ministr zahraničí Antony Blinken navštíví Německo, kde se sejde se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou a šéfem německé diplomacie Heikem Maasem.
  • Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se v Paříži setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a schválí plán hospodářské obnovy Francie po koronakrizi.
  • Velká Británie si dnes připomíná páté výročí od brexitového referenda, tedy historického plebiscitu, ve kterém se britští občané těsnou většinou vyslovili pro vystoupení své země z Evropské unie. 
  • Německý ministr financí Olaf Scholz představí vládní návrh státního rozpočtu pro rok 2022 a finanční plán do roku 2025.
  • Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) vydá předběžnou zprávu o vyšetřování incidentu, při němž byl v květnu po zásahu běloruských úřadů odkloněn let společnosti Ryanair na trase Atény–Vilnius do Minsku. 
  • Organizace IHS Markit zveřejní předběžnou zprávu o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně za červen.