Bez nemocných, přesto v lockdownu. Bezcovidová Austrálie doplácí na pomalé očkování

Liduprázdné ulice australského velkoměsta Sydney

Liduprázdné ulice australského velkoměsta Sydney Zdroj: Reuters

Liduprázdné ulice australského velkoměsta Sydney
Australský premiér Scott Morrison čelí kritice za to, že nezajistil dostatek vakcín.
Liduprázdné ulice australského velkoměsta Sydney
Liduprázdné ulice australského velkoměsta Sydney
Liduprázdné ulice australského velkoměsta Sydney
20
Fotogalerie

Chvála za příkladné zvládnutí pandemie se loni snášela také na adresu Austrálie. Dodnes oproti Evropě či USA eviduje velmi nízký počet pacientů s koronavirem. Přesto uvízla v nekonečné spirále lockdownů a jen obtížně hledá cestu z krize. Podle Jasona Scotta z agentury Bloomberg to má dokazovat, že přísné restrikce a karanténní opatření k vítězství nad nákazou nestačí a jediným dlouhodobým řešením je vakcinace.

V době kdy evropské země včetně Česka rozvolňují opatření proti koronaviru, Austrálie vypadá jako zamrzlá v čase. V nejlidnatějším městě Sydney byla ve středu prodloužena plošná karanténa do 30. července, přičemž ani tento termín zřejmě nebude konečný.

Tamní kina, kluby, restaurace, sportoviště či kadeřnictví jsou zavřené a obchodní střediska opuštěná. Lidé se až na výjimky nesmějí shromažďovat a navštěvovat osoby z jiných domácností. Všichni Australané mají dokonce zakázáno bez závažného důvodu vycestovat do zahraničí.

„Lockdown v Sydney se pravděpodobně potáhne ještě několik týdnů a může v krátké době odstartovat smrštění ekonomiky,“ varovala tento týden Commonwealth Bank of Australia. Plošná pětidenní uzavírka byla ve čtvrtek vyhlášena také ve druhém největším městě Melbourne.   

Celý kontinent s populací 25 milionů obyvatel přitom denně registruje pouze několik desítek pozitivně testovaných osob. Od začátku pandemie tam v souvislosti s koronavirem zemřelo 912 lidí. V desetimilionovém Česku je to už přes třicet tisíc.

Hlavním důvodem, proč je australská vláda v uvolňování restrikcí přehnaně opatrná, jsou obavy z mutace delta, která byla poprvé zaznamenána v Indii a teď se šíří hlavně v jihovýchodní Asii, odkud to do Austrálie není daleko. Co je však možná ještě zásadnější, země několik měsíců zápasí s pomalým průběhem očkování.

Zatímco většina západních států má naočkováno alespoň jednou dávkou vakcíny zhruba polovinu populace, Velká Británie dokonce skoro sedmdesát procent, v Austrálii je to pouze 18,6 procenta. „Není to přece závod,“ bránil se v březnu australský premiér Scott Morrison. Teď však čelí čím dál tvrdší kritice ze strany zdravotnických expertů a politických rivalů za to, že jeho kabinet nedokázal zajistit dostatek očkovacích látek od farmaceutických firem. 

Morrison zatím ani nepředstavil plán znovuotevření ekonomiky, což mu může ublížit v parlamentních volbách, které Austrálii čekají příští rok v květnu, píše Bloomberg. Jeho Liberální strana Austrálie nyní v průzkumech mírně zaostává za opoziční Australskou stranou práce. 

„Vlády, jako je ta australská, musejí začít lépe vysvětlovat lidem, jak žít s covidem, jakmile bude vakcinační cíl splněn. Koronavirus je infekce, která se bude ve světě nadále šířit,“ myslí si epidemiolog z Hongkongské univerzity Ben Cowling. 

„Pokud množství jejich naočkované populace zůstává nízké, podkopává to šance na otevření ekonomiky. V takovém případě můžeme dřívější úspěchy v boji s pandemií označit za Pyrrhovo vítězství,“ přidává se Donald Low, ekonomický profesor na Hongkongské vědecko-technologické univerzitě. 

V podobné situaci jako Austrálie se nachází třeba Tchaj-wan nebo Nový Zéland. Přestože i v těchto ostrovních státech se počet nově nakažených blíží nule, tamním vládám se dlouhodobě nedaří rozjet očkování, a jsou proto nuceny nadále udržovat v platnosti přísné hraniční kontroly, které brzdí mezinárodní obchod a celkové hospodářské oživení.