Boj proti Islámskému státu povede „globální generál“. Pověřil ho Obama

Islámský stát (ilustrační foto)

Islámský stát (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Posilování organizace Islámský stát (IS) má celosvětový dopad a může ohrozit pokrok lidstva. V Dauhá to dnes řekl americký generál John Allen, jehož prezident Barack Obama pověřil sestavením koalice proti IS. Boje proti IS jsou dnes hlášeny ze syrské provincie Hasaká.

Náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken dnes prohlásil, že za devět měsíců, tedy v období, kdy do bojů proti IS vstoupila mezinárodní letecká koalice, padlo v Sýrii a Iráku na 10 tisíc členů IS. Koaliční letadla prý za tu dobu podnikla 4000 náletů.

Allen řekl, že IS není problém Sýrie a Iráku, ale celého regionu s dopady na celý svět. IS údajně v bojích přišel o čtvrtinu území, které od loňska obsadil v Iráku, avšak porazit jeho ideologii bude trvat celou generaci. Generál zdůraznil, že bez pomoci iráckých sunnitů IS nebude možné porazit. Doporučil irácké vládě, aby si udržela kontrolu nad šíitskými milicemi, které podléhají vlivu Íránu. „Mají-li být operace proti IS úspěšné, musejí všechny bojové síly podléhat velení irácké vlády,“ řekl.

IS nedávno utržil ztráty v syrské severovýchodní provincii Hasaká, kterou obývají hlavně Kurdové a kde proti radikálům bojují kurdské milice. Podle dnešních zpráv IS obnovil boje o stejnojmenné provinční středisko, kde radikálové nasadili i sebevražedné atentátníky.

Boje na severu Sýrie vyhnaly z domovů tisíce lidí a mnozí směřují do Jordánska. Ochránci lidských práv z Human Rights Watch (HRW) dnes obvinili Ammán, že jordánské úřady od března blokují skupiny uprchlíků v jordánské poušti na hranici se Sýrií. Syřané tam prý nemají dost jídla, vody ani léků. „Jordánsko musí těmto lidem umožnit dostat se dál do Jordánska a zaregistrovat se jako žadatelé o azyl u Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky,“ sdělila HRW. V Jordánsku se jako uprchlíci zaregistrovalo od roku 2011, kdy syrský konflikt začal, 600 tisíc Syřanů. Podle Ammánu je ale na území Jordánska více než dvojnásobek syrských běženců.

Šíité bojující v Iráku oznámili, že Islámský stát povolal do Iráku posily ze Sýrie a že při náletu na západě irácké provincie Anbár padlo nejméně 300 členů této organizace. Irácká armáda se spolu s šíity snaží dobýt rozlehlý Anbár a jednotky nyní operují jihozápadně od Sámarry. Šíitští dobrovolníci u Ramádí porazili jednu z jednotek IS a zabavili na místě komunikační techniku a munici vyrobenou v Saúdské Arábii.

Podle íránské televize Press TV Islámský stát verbuje lidi i v Afghánistánu a snaží se získat ke spolupráci afghánský Taliban. V potyčce na afghánsko-pákistánské hranici údajně členové IS sťali deset členů Talibanu.