Britové mají náhradu za Erasmus. Program Turing umožňuje studium po celém světě

Univerzita v Cambridgi

Univerzita v Cambridgi Zdroj: llee_wu CC BY-ND 2.0

Univerzita v Oxfordu
Oxfordská univerzita - ilustrační foto
Univerzita v Cambridgi
4
Fotogalerie

Právě začíná poslední školní rok, ve kterém mohou britští studenti vyjet na Erasmus do Evropy. Příští rok totiž tento projekt kvůli brexitu končí. Britská vláda ho nahradila takzvaným Turingovým schématem.

Vláda Spojeného království označuje Turingovo schéma za program „globální mobility pro studenty různých institucí“ – především středních a vysokých škol. Byl spuštěn v loni březnu jako náhrada Erasmu a první studenti programu Turing vyjeli do zahraničí loni v září. Anglická vláda garantovala financování až do roku 2025.

Na rozdíl od Erasmu ale program Turing není výměnný, týká se tedy pouze britských zájemců o studium v zahraničí. Turing se od Erasmu liší také tím, že nenabízí pouze země Evropské unie, ale i vzdálenější destinace, jako například USA, Kanadu nebo Hongkong. 

Za první rok fungování Turingova schématu vyjelo na vzdělávací a školicí pobyty po celém světě více než 40 tisíc anglických studentů. Tento rok se jich do zahraničí chystá přibližně 38 tisíc, z nichž asi 20 tisíc jsou znevýhodnění studenti. V porovnání s více než 18 tisíci pobyty v rámci programu Erasmus pro britské studenty v akademickém roce 2018–2019 se předpokládá, že program Turing umožní vyjet do zahraničí většímu počtu studentů.

Na rozdíl od programu Erasmus, který stanovuje rozpočty na šest nebo sedm let dopředu, však účastníci programu Turing musí žádat o financování každoročně.

„To znamená, že počet studentů, které může instituce každoročně vyslat do zahraničí, bude kolísat, což by mohlo způsobit nejistotu a v některých případech zklamání studentů a zaměstnanců, kteří nemohou plánovat více než několik měsíců dopředu,“ řekl serveru Euronews profesor Sean Hand, prorektor pro Evropu Univerzity ve Warwicku. 

Dlouhé čekání na rozdělení financí ovlivňuje studenty, kteří si musí například zařizovat víza či kupovat letenky. Po brexitu si totiž při pobytu v Evropě musí Angličané žádat o víza, pokud se v některé členské zemi chystají zůstat více než 90 dní. 

Alastair Hurrell, student Univerzity v Cambridgi, vyjel díky programu Turing na semestr do Španělska. „Získal jsem více peněz, než jsem očekával, ale informace se ke mně dostávaly velmi pomalu a neorganizovaně, takže plánování pobytu bylo náročné,” řekl.

„První roky každého nového programu jsou obdobím, kdy se vytváří vlastní nové normy, ale roční charakter žádostí o financování přináší více práce a nejistoty ve srovnání s programem Erasmus, který se vláda rozhodla opustit, přestože byl zavedený, oblíbený, podporovaný a produktivní,“ dodal profesor Hand.