Britská libra padá. Vláda přišla o většinu a mluví o předčasných volbách

Britská libra

Britská libra Zdroj: profimedia

Britský premiér Boris Johnson
Před britským parlamentem protestují příznivci i odpůrci brexitu
Před britským parlamentem protestují příznivci i odpůrci brexitu
Před britským parlamentem protestují příznivci i odpůrci brexitu
Před britským parlamentem protestují příznivci i odpůrci brexitu
10
Fotogalerie

Britská měna v úterý ráno sestoupila pod 1,20 libry za dolar. Dosáhla tak nejnižší hodnoty od svého posledního prudkého pádu v říjnu 2016. Zatímco ministerský předseda Boris Johnson prohlašuje, že hodlá pokračovat ve svém plánu a vyvést zemi z Evropské unie 31. října, vláda se připravuje i na možnost předčasných voleb. Navíc ztratila většinu v Dolní sněmovně. Konzervativní stranu podle BBC opustil poslanec Philip Lee, který přešel k liberálním demokratům. 

Libra během rána sestoupila až na hodnotu 1,1968 dolaru. Níže byla naposledy před necelými čtyřmi lety, když náhle spadla o šest procent na 1,1491 dolaru. Příčina byla podobná jako nyní – politická krize spojená s brexitem.

Britští zákonodárci dnes poprvé zasedají po letní přestávce a očekává se bouřlivá debata. Skupina poslanců napříč politickým spektrem se chystá vyvolat nouzové zasedání na téma brexitu. Na něm by měl být projednán návrh, který by v případě úspěchu pro Johnsona znamenal závazek požádat EU o doklad brexitu na 31. ledna příštího roku, pokud poslanci do 19. října neschválí dohodu o brexitu nebo odchod z unie bez dohody.

Johnson před očekávanou parlamentní bitvou přijal v Downing Street skupinu konzervativních poslanců, kteří odmítají vládní plány. Podle informací britských médií je ale nedokázal přesvědčit. „Konzervativní rebelové odcházející z dopolední hodinové schůzky s Johnsonem uvádí, že to jejich postoj nezměnilo,“ napsal na twitteru politický zpravodaj deníku The Times Francis Elliott.

Pokud by poslanecký návrh uspěl, je Johnson připraven vyhlásit na 14. října předčasné volby. Johnson přitom trvá na tom, že země z EU vystoupí posledního října, a to za jakýchkoliv okolností.

Řada poslanců se přitom za za každou cenu chce vyhnout scénáři, kdy by Velká Británie odcházela z unie bez dohody zajišťující jí přechodné období na urovnání vzájemných právních a obchodní vztahů. Panují obavy, že takzvaný tvrdý brexit by vyvolal nedostatek některých potravin a léků a značné komplikace při cestách do zahraničí. Takový vývoj ostatně v případě rozchodu bez dohody předpokládá i vládní materiál k brexitu.