Britským premiérem se stane exministr financí Rishi Sunak. Máme poslední šanci, prohlásil

Nový šéf konzervativců Rishi Sunak oslavuje se svými příznivci před sídlem strany

Nový šéf konzervativců Rishi Sunak oslavuje se svými příznivci před sídlem strany Zdroj: Reuters

Rishi Sunak se po svém zvolení do čela konzervativců fotí se členy vlivného stranického Výboru 1922
2
Fotogalerie

Příštím britským premiérem se stane dvaačtyřicetiletý Rishi Sunak, který před necelými dvěma měsíci prohrál ve vnitrostranickém hlasování s Liz Trussovou. Ta nedávno rezignovala a tentokrát již konzervativci vyjádřili Sunakovi jednoznačnou podporu. Sunak se stane vůbec prvním Britem s indickými kořeny, jenž bude šéfovat Downing Street. Král Karel III. jej do funkce uvede v úterý.

Sunakovi ještě před uzávěrkou pro kandidatury na šéfa Konzervativní strany, který se zároveň stává premiérem, veřejně vyjádřila podporu těsně nadpoloviční většina konzervativních poslanců. Sunak sesbíral celkem 182 hlasů stranických poslanců. Jeho vyzyvatelka Penny Mordauntová souboj o post vzdala. Britská média uvádějí, že se jí tak jako tak nepodařilo získat stovku podpisů konzervativních zákonodárců potřebných pro kandidaturu. 

Sunak posléze nejprve vystoupil pouze před spolustraníky, svou řeč k nim pronesl za zavřenými dveřmi a s novináři nepromluvil. Reportéři s odvoláním na některé poslance informovali o tom, že Sunak v proslovu vyzýval především ke sjednocení strany. Dodal, že nyní dostali konzervativci pravděpodobně poslední šanci na to, aby utvořili funkční vládu.

Později Sunak krátce vystoupil i veřejně. „Británie je významnou zemí. Není ale pochyb o tom, že čelíme hlubokým ekonomickým problémům. Nyní potřebujeme stabilitu a jednotu,“ prohlásil.

Opozice žádá předčasné volby

Vrchní představitelé třech největších britských opozičních stran ve svých prohlášení vyzvali k vyhlášení předčasných voleb. „Konzervativní poslanci nedali hlas britským občanům a uvedli dalšího premiéra, který je mimo realitu a nemá žádný plán na nápravu škod,“ řekl stanici BBC šéf Liberálních demokratů Ed Davey a dodal: „Jediný způsob, jak tenhle chaos ukončit, je vyhlásit předčasné volby“.

„Toryové korunovali Rishiho Sunaka, aniž by řekl jediné slovo o tom, co bude dělat jako premiér. Nemá žádný mandát, žádné odpovědi a žádné nápady. Pro tohle nikdo nehlasoval,“ napsala na twitteru místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová.

Předsedkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová Sunakovi ve svém prohlášení pogratulovala ke zvolení a uvedla, že s novým premiérem bude spolupracovat a budovat konstruktivní vztah nehledě na politické rozdíly. Zároveň se ale také přidala k výzvě žádající předčasné volby. 

„Co se týče politického programu, navrhuji okamžitě vyhlásit předčasné volby. (Sunak) by také neměl přijít s dalším kolem daňových škrtů. Naše veřejné služby by to neunesly,“ napsala Sturgeonová a dodala, že v otázce skotské nezávislosti se její pohled nezměnil: „Pro Skotsko se stává dalším premiérem, pro kterého jsme nehlasovali, a nezvolili bychom si jej ani tehdy, kdybychom dostali příležitost hlasovat,“ napsala na twitteru.

Druhý premiér za šest týdnů

Británie hledala nového lídra ani ne po dvou měsících. Liz Trussová se stala premiérkou 5. září, kdy ji uvedla do funkce dnes již zesnulá královna Alžběta II. K rezignaci Trussové vedlo zářijové oznámení rozsáhlých daňových škrtů, kterými chtěla podpořit růst strádajícího britského hospodářství. Plány však vyvolaly zděšení na finančních trzích. Libra se propadla na nejnižší hodnotu vůči dolaru za desítky let. Odvolala několik ministrů a následně ztratila podporu i vlastního kabinetu.

Nyní libra po rozhodnutí, že novým britským premiérem bude Sunak, naopak posiluje. Mírně roste také hlavní britský akciový index FTSE 100.

Sunaka do funkce britského premiéra uvede král Karel III. poté, co přijme rezignaci Trussové. Downing Street a Buckinghamský palác se dohodly na úterním dopoledním termínu, oznámila BBC. 

Rishi Sunak (42)

Politik britské Konzervativní strany a bývalý ministr financí kabinetu Borise Johnsona. Studoval filozofii, politiku a ekonomiku na Oxfordské univerzitě a na stanfordské unverzitě získal titul MBA. Do dolní sněmovny parlamentu se dostal poprvé v roce 2015. Podle průzkumu YouGov byl ve čtvrtém čtvrtletí 2021 nejoblíbenějším politikem Konzervativní strany.