Černohorci nejspíše rozšíří řady NATO, zákonodárci ratifikovali členství

Monumentální jsou v Kotoru hlavně hradby, které zvládnete projít za 45 minut.

Monumentální jsou v Kotoru hlavně hradby, které zvládnete projít za 45 minut. Zdroj: Profimedia.cz

Úzké uličky vás zavedou na náměstí bizarních jmen, třeba náměstí Mouky nebo Salátu.
Eletkrárna Pljevlja
Vzhledem ke strategické poloze města bylo často cílem nájezdníků, proto zde vznikla pevnost.
Cesta vedoucí na kopec nad městem, k pevnosti svatého Jana
Katedrála svatého Tripuna a její věže, obnovené v 17. stol. po ničivém zemětřesení.
6
Fotogalerie

Černohorští zákonodárci schválili dokument o členství země v Severoatlantické alianci (NATO). Pro členství v NATO se vyslovilo 46 z 81 poslanců. Proruská opozice hlasovaní bojkotovala.

Před budovou v horském městečku Cetinje, kde se zákonodárci zasedali, se mezitím uskutečnil protest několika set stoupenců opozice. Informovala o tom agentura Reuters.

Černá Hora disponuje asi 2000 vojáky a má přístup k Jaderskému moři. Další země, které mají přístup k tomuto moři, tedy Albánie, Chorvatsko a Itálie, už v NATO jsou.

Proti členství Černé Hory v NATO se postavilo Rusko, které tuto balkánskou zemi dlouhodobě považuje za oblast svých zájmů. Černá Hora Rusko viní z přípravy zmařeného pokusu o převrat během voleb loni v říjnu. O to se prý Rusko pokusilo, aby zamezilo členství Černé Hory v NATO. Rusko toto obvinění odmítá.

Premiér Černé Hory Duško Marković dnes zákonodárcům řekl, že členství v NATO bude zárukou bezpečnosti, ekonomického pokroku a regionální stability.

"Toto shromáždění má možnost učinit rozhodnutí, které si budou lidé pamatovat, dokud bude existovat Černá Hora," řekl. "Na tento den se bude vzpomínat jako na jeden z nejpozitivnějších v historii," dodal.

Na protestu, který se uskutečnil před budovou, kde se hlasovalo, demonstranti skandovali "zrada" a "zloději". Na jednom z transparentů stálo: "Vrahové z NATO, vaše ruce jsou potřísněné krví!". S členstvím rovněž nesouhlasí někdejší prezident země Momir Bulatović, který řekl, že ratifikace dokumentu je výsledkem nátlaku a lží.

Lídři opozice slibují, že pokud se dostanou k pomoci, vyhlásí o členství Černé Hory v NATO referendum.

Obyvatelé Černé Hory, kterých je 620 000, jsou rozděleni na stoupence prozápadní politiky a na ty, kteří věří v spojenectví s ortodoxními křesťany a přiklánějí se tak spíše k Srbsku a Rusku.

Podívejte se na krásy Černé hory: 

Rusko i proruská opozice v Černé Hoře jako důvod nesouhlasu s členstvím rovněž uvádějí bombardování Jugoslávie v roce 1999.

Černá Hora byla přizvána do NATO v prosinci 2015. Protokol o přistoupení ratifikovali představitelé 27 z 28 členských zemí aliance. Zbývající souhlas musí vydat Španělsko, jehož senátoři o ratifikaci budou hlasovat 17. května.

Přistoupení Černé Hory k NATO bude prvním rozšířením Severoatlantické aliance od roku 2009, kdy do organizace vstoupily Albánie a Chorvatsko.