Čína buduje letadlovou loď na jaderný pohon

Čína loni v dubnu spustila na vodu svou druhou letadlovou loď.

Čína loni v dubnu spustila na vodu svou druhou letadlovou loď. Zdroj: ČTK

Čína loni v dubnu spustila na vodu svou druhou letadlovou loď.
Moderní letadlová loď USS Gerald R. Ford
Moderní letadlová loď USS Gerald R. Ford
4
Fotogalerie

Čína zahájila přípravné práce na stavbě své první letadlové lodi na jaderný pohon, která bude po svém dokončení schopna dlouhodobě operovat na otevřeném moři. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínská média. Podle nich by plavidlo mohlo být hotové do roku 2025. Experti ale upozorňují, že Peking bude muset při budování plavidla překonat ještě řadu překážek.

Čínský prezident Si Ťin-pching označil modernizaci vojska za jeden z klíčových bodů vlády. Peking chce investovat mimo jiné do stavby letadlových lodí, raketových systémů či do stíhaček s technologií stealth, díky které jsou obtížně zjistitelné radary.

Státní firma China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) podle oficiálního listu Global Times v úterý zahrnula vývoj letadlové lodi na jaderný pohon do seznamu svých technologických cílů, kterých chce v rámci modernizace čínského vojenského námořnictva dosáhnout do roku 2025. Společnost sdělila, že počáteční práce na plavidle již začaly.

Čína v současné době disponuje dvěma letadlovými loděmi na konvenční pohon, za nimiž rovněž stojí společnost China Shipbuilding Industry Corporation.

Svou první letadlovou loď Liao-ning zařadila čínská armáda do aktivní služby v září 2012, za bojeschopnou ji označila v roce 2016. Toto 300 metrů dlouhé plavidlo získala úpravou staré sovětské letadlové lodi Varjag, zakoupené v roce 1998 od Ukrajiny bez motorů, navigace a zbrojního vybavení. Úpravu plavidla provedla CSIC.

Stejná společnost vybudovala i druhou čínskou letadlovou loď, která byla spuštěna na vodu loni v dubnu. Loď, která nese jméno čínské provincie Šan-tung, by měla oficiálně začít sloužit v roce 2020, až bude vybavena náležitou výzbrojí.

China Shipbuilding Industry Corporation uvedla, že již pracuje na třetí letadlové lodi s běžným pohonem. V plánech má ale i plavidla na jaderný pohon. "Musíme urychlit klíčové projekty, jako je realizace letadlových lodí na jaderný pohon, vyspělých jaderných ponorek a tichých ponorek," uvedla společnost CSIC v úterý ve zprávě, z níž byly podle agentury AP později pasáže o plavidlech na jaderný pohon vymazány. Původní znění zprávy ale dál koluje na čínském internetu.

Plavidla na jaderný pohon, jako jsou například lodě třídy Nimitz amerického námořnictva, jsou schopny operovat bez výměny paliva po dobu 20 let, píše agentura AP. Spojené státy mají deset letadlových lodí na jaderný pohon třídy Nimitz a jednu třídy Gerald R. Ford. Jedinou další zemí, která má letadlovou loď s jaderným pohonem, je Francie. Plavidlo Charles de Gaulle ale trápí problémy s motorem.

Expert na námořní technologie žijící v Pekingu Li Ťie uvedl, že Čína bude muset při budování letadlové lodi na jaderný pohon překonat několik technických překážek. Do roku 2025 by se jí to ale mohlo podle něj podařit.

"V případě Francie se ukázalo, že nestačí jen instalovat reaktory. Je zapotřebí zásadní přestavba a Čína musí všechny tyto obtíže překonat sama," řekl Li.