Čína chce tvrdě zakročit proti sektám, mění kvůli tomu zákony

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Čína
Čína
Čína
Nový Kašgar. Čínská kolonizace s sebou přináší moderní éru. Vláda se pomocí ekonomických pobídek snaží Sin-ťiang kolonizovat etnickými Číňany z přelidněných měst na východě země. To však přináší třenice. V Starém Kašgaru často dochází ke krvavým střetům mezi Ujgury a etnickými Číňany
Si Ťin-Pching, čínský viceprezident
9
Fotogalerie

Říše středu se rozhodla zpřísnit zákony, které se týkají činnosti skupin, jež úřady považují za sekty. Za snahu obrátit na víru děti či vládní úředníky a za pokusy spojit se se zahraničními skupinami tak budou členům sekt hrozit vyšší tresty. Každou náboženskou skupinu v Číně musí schválit oficiálně ateistická vládnoucí komunistická strana, která však netoleruje žádné oslabování své moci.

Úřady v posledních letech zesílily tlak na sekty, od brutálních zákroků bezpečnostních složek na demonstracích až po popravy vůdců sekt.

Čínský nejvyšší soud dnes upřesnil sedm činností, za které budou členové sekt dostávat velmi vysoké tresty. Ty jim budou hrozit především za snahu konvertovat děti a vládní úředníky, ale také za vystupování jménem sekty na veřejnosti. Mírný či žádný trest pak mohou dostat členové sekt, kteří nad svým počínáním vyjádří lítost a ze sekty odejdou, a také ti, kteří v sektě byli proti své vůli.



Vládnoucí komunistická strana dlouhodobě odmítá kritiku západních vlád a organizací hájících lidská práva, které tvrdí, že Čína omezuje svobodu vyznání. Podle ní je jen důležité, aby lidé praktikovali náboženství v souladu s čínskými zákony.

V září byli zatčeni členové skupiny Men-tchu-chuej, známé rovněž jako sekta apoštolů. Obviněni byli z podílu na zabití, provozování sekty a nezákonného vybírání peněz.