Čína skupuje pozemky v Japonsku: kvůli zásobám vody

Hokkaidó

Hokkaidó Zdroj: profimedia.cz

Čína podobně jako další asijský pevninský gigant Indie řeší problém s nedostatkem vody. Kvůli přelidnění bude podle OSN kritický stav zásob tekutiny už do roku 2030. Čína zřejmě zkouší řešit svůj problém nákupy pozemků v Japonsku, které jsou bohaté na zásoby podzemní vody. Motivuje je i propad cen a laxní legislativa, která cizincům v Japonsku dovoluje téměř neomezené působení na trhu s půdou. Upozorňuje na to server Bloomberg.

Banka HSBC uvedla, že už dnes polovina čínského hospodářství sídlí v regionech trpících suchem. Navíc počet Číňanů stále přibývá. Populace v Japonsku naopak vymírá a země se řadí k 10 procentům zemí s nejvyššími zásobami vody.

Přestože vztahy Číny a Japonska narušil teritoriální spor, čínským obchodníkům to nebrání v akceleraci investicí do japonské půdy. Největší nárůst pozemkových akvizic zaznamenává Hokkaidó, nejsevernější z velkých japonských ostrovů.

Tam se dá koupit za 47 jenů (60 amerických centů) metr čtvereční půdy, většinou lesní, která zahrnuje i podzemní vodu. Před třiceti lety stála téměř dvojnásobek. „Půda v Japonsku je levná. Do byznysu s vodou není těžké se dostat a z komerčního hlediska je to omezený zdroj,“ říká pro server Bloomberg Go Okazaki z tokijské společnosti Standard & Initiatives Properties.

Výhodou pro čínské investory jsou pak i liberální japonské zákony týkající se koupě pozemků. Japonsko jako jediná země v Asii nereguluje zahraniční investice v sektoru nemovitostí. Rozloha půdy vlastněné cizinci je zatím malá, třetina se ale nachází právě na Hokkaidó, které je bohaté na podzemní vodu. Někteří japonští politici varují, že je ohrožena národní bezpečnost. Problémy s nedostatkem vody by podle studie OSN mohly do roku 2015 v nějaké míře pocítit dvě třetiny planety. Hrozí kvůli tomu prý i vojenské konflikty.