Čínské investice měly oživit města na severu Británie. Šlo o bláhové snění

Britská premiérka Theresa Mayová v Číně.

Britská premiérka Theresa Mayová v Číně. Zdroj: Reuters

Když bývalý britský ministr financí George Osborne před čtyřmi lety navštívil Peking, zavládlo optimistické přesvědčení, že čínské investice oživí města na severu Británie. V některých případech se tento optimismus ukázal být neopodstatněný, napsal list Financial Times.

Metropolitní distrikt Wirral například konečně přiznal, že nikdy neuvidí 175 milionů liber (5,016 miliardy korun) slíbených na mezinárodní obchodní centrum. Tato dohoda, která byla poprvé zmíněna v roce 2010 na světové výstavě Expo v Šanghaji, byla v tichosti pohřbena.

Firma Peel podepsala dohodu na výstavbu centra s málo známou společností Sam Wa Resources Holdings sídlící v Hongkongu. V oblasti Wirral, která se nachází na poloostrově ležícím na břehu řeky Mersey naproti městu Liverpool, byla tehdy plánována rozsáhlá přestavba nevyužívaných doků ve výši 4,5 miliardy liber (129 miliard korun).

Šéfka čínské společnosti Stella Shiuová slíbila, že představí britské straně stovky firem, které budou prezentovat své výrobky a služby. Lokalitu navštívil v roce 2011 i tehdejší britský premiér David Cameron.

To bylo ale také téměř všechno. V roce 2013 deník Financial Times zjistil, že Stella Shiuová v roce 2008 zbankrotovala a následně si změnila svůj původní čínský název. Několik společností registrovaných pod jejím bývalým názvem v Číně ukončilo činnost.

V roce 2015 se britská firma Peel rozhodla dohodu s firmou Sam Wa zrušit, ale úřady Wirralu, který patří k nejchudším částem Británie, se nechtěly spolupráce s Číňany vzdát a pokusily se místo toho prodat společnosti Sam Wa pozemky tohoto metropolitního distriktu. Poté, co Wirral vynaložil tisíce liber za cesty do Číny, nyní konečně přiznal porážku. "Navrhovaný projekt ve spolupráci s čínskou firmou Sam Wa již nepokračuje," napsala rada Wirralu v prohlášení.

Takováto zklamání poněkud ubírají na lesku "zlaté éře" čínsko-britských vztahů, kterou sliboval ministr Osborne a premiér Cameron. Nynější předsedkyně britské vlády Theresa Mayová, která dnes končí třídenní návštěvu Číny, je opatrnější.

Jeden z lidí, kteří byli zapojeni do rozhovorů o projektu ve Wirralu s čínskou firmou Sam Wa, prohlásil, že britská strana se chovala naivně. "V Číně vám nikdy nikdo neřekne ne," uvedl zmíněný zdroj. "Pokud přijede nějaký podnikatel nebo politik, budou s ním jednat velmi slušně a pro příchozí je pak snadné uvěřit, že dosáhl dohody," dodal.

Jednou z úspěšně naplňovaných dohod je investice čínského státního konglomerátu BCEG ve výši 12 milionů liber do nového obchodního parku poblíž letiště v Manchesteru. BCEG otevřel v Manchesteru svou kancelář a z tohoto města nyní létají přímé lety do Pekingu a Šanghaje.

Firma Hualing Group ze západočínského města Urumči se zase spojila s sheffieldským podnikatelem Kevinem McCabem v investičním projektu, v jehož rámci mají vzniknout byty, kanceláře a obchody na okraji města Leeds. Podílet se má i na sheffieldském areálu digitálních technologií.

Firma Hualing Group má rovněž 25procentní podíl v projektu výstavby Middlewood Locks nedaleko centra Manchesteru. Tam má vzniknout 2215 nových bytů a 83 600 metrů čtverečních komerčních prostorů.

Jiný příklad ze Sheffieldu ale ukazuje, že na čínské investiční sliby nelze vždy spoléhat. Město oceli, které přišlo o mnoho pracovních míst kvůli levné čínské oceli dotované vládou, doufalo v investice, jež by znovu nastartovalo jeho ekonomiku.

V roce 2016 s velkou slávou oznámilo dohodu s firmou Sichuan Guodong Construction o projektu v oblasti nemovitostí ve výši jedné miliardy liber. Společnost Sichuan Guodong Construction sídlí v Čcheng-tu na jihozápadě Číny, které bylo v té době partnerským městem Sheffieldu. Dcera šéfa firmy tehdy v Sheffieldu studovala.

Stavební společnost uvedla, že zmíněné finanční prostředky hodlá investovat během příštích 60 let. Prvních pět projektů ve výši 220 milionů liber mělo být přitom zahájeno v průběhu tří roků.

Firma Sichuan Guodong měla mimo jiné v plánu koupit historickou knihovnu města a přestavět ji na hotel. Ukázalo se však, že opravy budovy budou nákladnější, než se původně předpokládalo. Radnice Sheffieldu následně uvedla: "Pracujeme s firmou Sichuan Guodong na dalších projektech ve městě."

Na sheffieldskou radnici se za jednání s čínskou společností snesly kritiky. Lord Paul Scriven, bývalý šéf místní radnice, prohlásil, že dohody s čínskými firmami jsou jako "cukrová vata". "Vypadají hutně a lákavě, ale ve chvíli, kdy se jich dotknete, se začnou rozpadat," řekl.