Další Macronův problém: Francouzi se začali bát obřího dluhu

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron Zdroj: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron
Francouzský prezident Emmanuel Macron
Šéfka Národního shromáždění Marine Le Penová
Marine Le Penová s Tomiem Okamurou
5
Fotogalerie

Francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi se před obhajobou mandátu v příštím roce rýsuje nová překážka. Obyvatelé země se začínají bát enormních dluhů, kterými se Francie kvůli koronaviové pandemii zatížila, všímá si agentura Bloomberg. Samotní politici jsou těmito obavami zaskočeni, podobné starosti tradičně tíží spíše státy na severu Evropy.

Vláda druhé největší ekonomiky eurozóny očekává, že se její veřejný dluh letos vyšplhá k 118 procentům hrubého domácího produktu a příští rok klesne na přibližně 116 procent. To je nejvyšší úroveň zadlužení od období krátce po druhé světové válce. Odborníci se přitom obávají, že zátěž nebude výrazně klesat ani v následujících letech. V roce 2019, tedy před příchodem pandemie, dluh dosahoval k 98 procentům HDP.

Podle průzkumu společnosti Ipsos považuje snižování dluhu za prioritní nebo důležité téma 84 procent Francouzů. Mezi voliči s Macronem spjaté strany Republika v pohybu (REM) dokonce 93 procent. "Jeho elektorát je tradičně spojován s dluhovými tématy," řekl Bloombergu Emmanuel Riviere z průzkumné firmy Kantar.

Tvrdí, že jeho voliči sice podporují současnou výdajovou strategii, budou však bedlivě sledovat Macronovy kroky, až krize odezní. Téma tak může být horké před prezidentskými volbami v příštím dubnu.

Své už o tom ví poslankyně REM Benedicte Peyrolová. Při cestách po svém obvodu ve střední Francii zjistila, že obavy občanů o dluhovou zátěž překonávají jejich další starosti. "Upřímně, byla jsem zaskočená," popsala své pocity. "Je to venkovská oblast, dluh nemusí být záležitostí jejich každodenního života. A přesto se tam lidé velmi obávají, jak to splatíme," dodala.

Dokonce i Macronova úhlavní politická rivalka, v ekonomických tématech nijak zvlášť zběhlá šéfka krajní pravice Marine Le Penová, se do tématu vložila. O nutnosti splácení dluhu hovoří patrně ve snaze přiblížit se politickému středu a oslovit tak nové voliče.

Podle aktuálních průzkumů jsou Macron a Le Penová velmi těsně u sebe a mívají i shodný výsledek. Jenže politikům z krajní pravice nepřeje dvoukolový systém volby. V rozhodujícím klání by prezident svou soupeřku zatím porazil v průměru šetření preferencí z posledních týdnů o deset procentních bodů.

Do voleb však zbývá ještě téměř rok a zatím není zcela jasné, jak bude Macron stav veřejných financí řešit. Jisté je, že nechce zvedat daně, které jsou v zemi už tak dost vysoké a jejich další zvýšení by patrně mělo negativní dopad na hospodářský růst.

Šéf Elysejského paláce se přitom v současnosti potýká i s dalšími problémy. Francouzští vojáci opakovaně varovali před nárůstem islamismu v zemi a dokonce možnou občanskou válkou, což rozpoutalo velkou veřejnou debatu.