ECOWAS: Mapa sdružení států západní Afriky a co znamená převrat v Nigeru

Mapa ECOWAS (detail v článku)

Mapa ECOWAS (detail v článku) Zdroj: lig

V Nigeru v noci na pondělí vypršelo ultimátum, které dalo Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) armádě, aby navrátila do úřadu svrženého prezidenta Mohameda Bazouma.

ECOWAS pohrozilo vojenskou intervencí, pokud nigerská armáda výzvu neuposlechne, a svolalo další mimořádný summit. Itálie regionální blok států vyzvala, aby ultimátum prodloužil. Nigerská junta ještě před vypršením termínu pro splnění požadavku uzavřela vzdušný prostor země. Francie a Čína varovaly své občany před cestami do Nigeru. Evropská unie podle Reuters stále spatřuje prostor pro jednání.

Co znamená zkratka ECOWAS?

ECOWAS označuje Ekonomické společenství západoafrických států (Economic Community of West African States). Je to regionální mezinárodní organizace, která sdružuje západoafrické státy s cílem podporovat hospodářskou integraci, spolupráci a stabilitu v regionu. Byla založena 28. května 1975 a sídlí v hlavním městě Nigérie Abúdži.

Členské státy ECOWAS

  • Benin
  • Burkina Faso*
  • Kapverdy
  • Pobřeží slonoviny (Côte d’Ivoire)
  • Gambie
  • Ghana
  • Guinea
  • Guinea-Bissau
  • Libérie
  • Mali*
  • Niger
  • Nigérie
  • Senegal
  • Sierra Leone
  • Togo

*Burkina Faso a Mali mají pozastavené členství.

Hlavními cíli ECOWAS jsou podpora hospodářského růstu, snižování chudoby, zvýšení obchodu mezi členskými státy, zlepšení infrastruktury a regionální spolupráce a udržování míru a bezpečnosti v regionu. Společenství také hraje klíčovou roli v řešení regionálních krizí a konfliktů.

Mapa ECOWAS

Niger se chystá na možný konflikt

„Není jiná cesta než diplomatická. Doufám, že lhůta ECOWAS, která vypršela o půlnoci, bude dnes prodloužena,“ řekl v pondělí podle agentury Reuters italský ministr zahraničí Antonio Tajani ve zveřejněném rozhovoru s listem La Stampa.

Itálie v neděli oznámila, že snížila počet svých vojáků v Nigeru, aby uvolnila místo na vojenské základně pro italské civilisty, kteří by mohli potřebovat ochranu v případě zhoršení bezpečnostní situace. Francie a další země z Nigeru minulý týden evakuovaly stovky svých občanů.

Francouzské ministerstvo zahraničí varovalo francouzské občany před cestami do africké země.

Čínské velvyslanectví v Nigeru uvedlo, že by čínští občané měli tuto zemi opustit, pokud nemají vážný důvod zůstávat. Ambasáda také Číňany odrazuje od cestování do Nigeru.

Německé ministerstvo zahraničí podpořilo diplomatické řešení konfliktu a uvedlo, že jednání s pučisty pokračují.

Nigerská armáda se odmítá podvolit zahraničnímu tlaku a vrátit moc prezidentu Bazoumovi, jehož svrhla 26. července. „Ozbrojené síly Nigeru a všechny naše obranné a bezpečnostní složky podporované naším lidem jsou připraveny bránit celistvost našeho území,“ uvedl podle agentury Reuters představitel junty v prohlášení ve státní televizi. V neděli se na podporu junty na stadionu v metropoli Niamey shromáždily tisíce jejích příznivců.

Převrat v Nigeru bude řešit summit

Ministři obrany ECOWAS v pátek oznámili, že mají hotový plán intervence včetně toho, kde a kdy by státy společenství udeřily. Podrobnosti ale regionální blok nezveřejnil. S intervencí ovšem nesouhlasí všechny státy ECOWAS. Mali a Burkina Faso, které mají pozastavené členství kvůli tomu, že se tam rovněž chopily moci vojenské junty, uvedly, že by intervenci v Nigeru považovaly za „vyhlášení války“ i proti nim.

ECOWAS uspořádá v Abúdži ve čtvrtek k situaci po převratu v Nigeru summit členských zemí. Mluvčí EU agentuře Reuters sdělil, že do té doby zbývá určitý prostor pro zprostředkování rozhovorů.

Malijská armáda oznámila, že Mali a Burkina Faso vyslaly do Niamey společnou oficiální delegaci jako výraz solidarity s Nigerem.

Niger je bývalá francouzská kolonie, která disponuje mimo jiné velkými zásobami uranu či ropy. Dosud byl považován za posledního spolehlivého partnera Západu v boji proti džihádistům v oblasti Sahelu. Na výcviku tamních vládních jednotek se podílely Francie a Spojené státy, které tam stále mají své vojáky (Francie kolem 1500 a USA zhruba 1000).

Americká diplomacie oznámila, že USA po převratu pozastavily pomoc Nigeru v hodnotě přesahující 100 milionů dolarů, zhruba 2,2 miliardy korun. Jsou to prostředky určené na rozvoj i posílení bezpečnosti; jejich poskytnutí Washington podmiňuje obnovením zvolené vlády.

Vojenský puč v Nigeru 2023: Co se stalo a jaký to má význam

  • K převratu došlo tak, že jednotky generála Abdourahamana Tianiho zadržely prezidenta Mohamada Bazouma.
  • Bazoum je spojencem Západu v boji proti extremistickým islámským skupinám v západní Africe.
  • Niger je klíčovým partnerem Evropy zejména v oblasti ekonomického partnerství a těžby uranu. Niger je sedmým největším producentem uranu na světě a v roce 2021 byl největším dovozcem této suroviny do EU.
  • Francouzská energetika je závislá na nigerském uranu, na který připadá více než 70 procent elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách.
  • Politická nestabilita v Nigeru může nahrávat Rusku, což by mělo důsledky pro spolupráci Nigeru se Západem.
  • Pokud by Niger odmítl spolupracovat se Západem, mohlo by to mít vliv na dodávky uranu a evropskou energetiku.

USA: Cestou je diplomacie

Diplomacie je nejlepší cestou, jak řešit situaci v Nigeru, řekl dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken francouzské rozhlasové stanici RFI. Podle agentury Reuters se však odmítl vyjádřit k případnému stažení amerických vojáků ze země.

Blinkenova náměstkyně Victoria Nulandová v pondělí jednala v Nigeru s představiteli pučistů, které vyzvala k návratu k demokratickému pořádku.

„Není pochyb o tom, že diplomacie je nejlepší cestou, jak situaci řešit,“ prohlásil dnes Blinken. Dodal, že Spojené státy podporují iniciativu lídrů západoafrických zemí na uspořádání summitu, který má ve čtvrtek posoudit situaci v Nigeru.