Europoslanci: Turecko do EU nepatří, zastavme jednaní

Evropský parlament - budova ve Štrasburku

Evropský parlament - budova ve Štrasburku Zdroj: Profimedia

Turecký prezident Recipe Erdogan (vpravo) a ministr spravedlnosti Bekir Bozdag (vlevo)
Turecký prezident Recep Erdogan zákon podporuje
Turecký prezident Recep Erdogan zákon podporuje
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
6
Fotogalerie

Evropští poslanci se dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku vyslovovali pro zmrazení přístupových jednání s Tureckem kvůli postupu vlády v Ankaře po potlačeném červencovém pokusu o státní převrat. 

Většina řečníků sice zdůrazňovala, že by vstupní rozhovory měly být pouze přerušeny, nikoli ukončeny, ozvaly se ale také hlasy volající po zcela jiném druhu partnerství s Tureckem, než je členství v evropském bloku.

Společné prohlášení Evropského parlamentu však teprve vzniká, hlasovat se o něm bude ve čtvrtek.

"Vztahy s Tureckem jsou na křižovatce, protože Turecko samo je na křižovatce," řekla na úvod jednání šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Dodala, že tyto vztahy se dostaly do klíčové fáze, a vyzvala k udržení otevřeného dialogu. Ten podle ní přinesl výsledky například při jednáních o kyperském problému. "Pokud budou přístupová jednání ukončena, bude to znamenat ztrátu pro obě strany," prohlásila.

Turecko je terčem kritiky Západu kvůli potírání opozice po pokusu o puč. Od potlačení státního převratu bylo uvězněno zhruba 37 000 lidí a více než 110.000 osob bylo propuštěno z práce či přesunuto na nižší pozici.

"Puč byl zločinem proti tureckému obyvatelstvu, ale nesmí být zneužíván," řekl předseda lidovecké frakce Manfred Weber z Německa. Podle něj unie nemůže vývoji v Turecku nečinně přihlížet a je třeba na Ankaru jako na "přítele a partnera" apelovat, aby "šla správnou cestou".

Česká lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová zdůraznila, že Turecko se potýká s problémy, ale stále má pro EU strategický význam. Vyzvala také eurokomisařku Mogheriniovou, aby se zastala dvou českých občanů zatčených v Turecku kvůli údajnému členství v kurdských milicích.

Italský předseda frakce socialistů Gianni Pittella uvedl, že přerušení přístupových jednání by znamenalo signál tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi, aby nešel cestou represí. Zároveň je podle něj potřeba nechat otevřenou cestu, aby se Brusel a Ankara mohly k jednáním o vstupu vrátit.

Z frakce Evropští konzervativci a reformisté však zazněly také hlasy žádající úplné ukončení přístupových jednání a vybudování zcela nového vztahu s Tureckem. "Příliš dlouho jsme ukazovali Turecku výhody členství, a teď vidíme, že je mnoho důvodů, proč se to za našeho života možná nestane," řekl předseda této frakce Syed Kamall z Británie.