Evakuaci syrských civilistů zastavili islamisté napojeni na Al-Káidu, znovu zaútočili na autobusy

Aleppo

Aleppo Zdroj: reuters,

Aleppo
Aleppo
Aleppo
Aleppo
Aleppo
100
Fotogalerie

V Sýrii se po dvoudenní pauze nepodařilo obnovit evakuaci z východní části města Halab (Aleppo). V rámci komplikované dohody mezi povstalci a provládními silami se měly podobné operace uskutečnit i ve čtyřech dalších obklíčených obcích a městech. Útok na skupinu autobusů, které ještě nenabraly utečence u jedné z vesnic a za který údajně nesou odpovědnost islamisté, tomu ale zabránil. V Halabu čeká na evakuaci asi 40 tisíc lidí. Dohoda ale počítá zatím jen s tím, že odejde pouze zlomek z nich.

Východní Halab, obklíčený vládními jednotkami, není jediným místem, kde uvázly tisíce lidí v obležení. Výměnou za evakuaci prvních 2500 z nich ve dvou konvojích, má odejít stejné množství lidí z šíitských vesnic Fúa a Kafrája v provincii Idlib, jež obléhají povstalecké skupiny.

Dohoda dále předpokládá evakuaci dalších 1500 osob z těchto vesnic výměnou za stejný počet z měst Zabadání a Madájá v provincii Damašek, které obléhají zase provládní jednotky.

Teprve v dalších fázích má dojít opět na obyvatele Halabu, kteří dostali kvůli svému množství pořadová čísla. Na tamějším shromaždišti čekalo dnes na desítky autobusů a sanitek více než 15.000 osob. Mnohé z nich strávily na příslušném stanovišti mrazivou noc. Ve čtvrtek bylo v rámci nynějšího evakuačního plánu odvezeno kolem 10.000 lidí.

Situaci dnes opět podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) zkomplikovali útokem na autobusy směřující do šíitských vesnic radikálové z Fronty dobytí Sýrie, tedy sunnitské radikální organizace. Část konvoje zadrželi a pět zasažených autobusů shořelo.

Situací se zabývala Rada bezpečnosti OSN, v níž Francie navrhla rezoluci, která by umožnila vyslat personál OSN k monitorování evakuace. Lékaři na místě tvrdí, že evakuovat je třeba stále ještě mnohé zraněné nebo nemocné a že mnozí lidé kvůli tomu, že nemohou získat náležitou pomoc, umírají.

Rusko, které je spojencem syrského režimu prezidenta Bašára Asada, ale varovalo, že návrh vetuje a přišlo s vlastní iniciativou, která se o pozorovatelích nezmiňuje. Nakonec byl podle agentur AFP a Reuters dojednán kompromisní návrh, o němž má rada hlasovat v pondělí.

O situaci v Sýrii dnes opět jednal ruský prezident Vladimir Putin se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Shodli se, že je zapotřebí rychle překonat narušování evakuace Halabu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se v sobotu shodl se svými protějšky z Íránu a Turecka, které zastupuje zájmy části povstalců, že je třeba zajistit prostřednictvím mezinárodní spolupráce humanitární pomoc Sýrii a umožnit politické řešení tamního konfliktu. Všichni tři ministři se chtějí v blízké době osobně sejít.