Evropa rozjíždí velkovýrobu baterií. Renault se spojí s Číňany, Nissan s Británií

Francouzská automobilka Renault bude spolupracovat na výrobě baterií do elektromobilů s čínskou společností Envision. Firmy společně rozjíždějí gigafactory na severu Francie, kde mají vzniknout tisíce pracovních míst.

Francouzská automobilka Renault bude spolupracovat na výrobě baterií do elektromobilů s čínskou společností Envision. Firmy společně rozjíždějí gigafactory na severu Francie, kde mají vzniknout tisíce pracovních míst. Zdroj: e15.cz

Japonský Nissan plánuje rozšířit výrobu baterií do elektrických vozů ve Velké Británii. Také anglický Sunderland počítá s vytvořením tisíců pracovních míst.
Švédský premiér Stefan Löfven ztratil důvěru parlamentu a podal demisi. Zemi vládl od roku 2014.
Deset měsíců od schválení vakcíny Sputnik V se Rusové stále nechtějí očkovat. Obě dávky očkovací látky zatím dostalo jen 14 procent tamní populace.
Miliardář Elon Musk včera oslavil významné životní jubileum. Je mu 50 let.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Švédská vláda podala demisi, na tahu je šéf parlamentu

Švédský premiér Stefan Löfven v pondělí rezignoval na svou funkci a spolu s ním končí i celý vládní kabinet. Stalo se tak týden poté, co Löfven jako první ministerský předseda v historii země ztratil důvěru parlamentu. Sociální demokrat Löfven stál v čele menšinové vlády Švédska od roku 2014. Jelikož odcházející premiér odmítl vypsat předčasné volby, na což má podle švédské ústavy právo, je teď na tahu předseda parlamentu Andreas Norlén. Ten začne vyjednávat s politickými lídry o sestavení nového kabinetu. Zatím není vyloučeno, že se Löfven do premiérského křesla vrátí.    

Putinův plán selhal, Rusové se stále očkovat nechtějí

Přestože bylo Rusko první světovou zemí, která představila vakcínu proti nemoci covid-19, nedaří se jí naočkovat vlastní obyvatelstvo, upozorňuje server CNBC. Deset měsíců od schválení látky Sputnik V se nechalo naočkovat pouze čtrnáct procent ze 146milionové ruské populace. Pro srovnání, ve Spojených státech už dostalo obě dávky vakcíny 53,5 procenta z 328 milionů obyvatel. Už teď je jasné, že ambiciózní plán prezidenta Vladimira Putina mít do konce června naočkováno třicet milionů Rusů se nepodaří splnit. Stát má přitom jako jeden z mála obrovské zásoby očkovací látky, kterou dokonce prodal například Turecku či Brazílii.    

      

Z trhů a burz 

Mutace delta srazila evropské trhy, v USA táhly technologie

Americké akcie vstoupily do nového týdne převážně růstem. Zatímco Dow Jonesův index klesl o 0,44 procenta, S&P 500 a Nasdaq posílily o 0,23, respektive 0,98 procenta a dosáhly tak na rekordní hodnoty. Výrazně zdražily například cenné papíry Facebooku, které přidaly přes čtyři procenta. Dařilo se však i všem ostatním technologickým obrům z takzvané velké pětky. Evropské burzy naopak v pondělí prudce oslabily kvůli obavám z šíření koronavirové mutace delta. Stoxx Europe 600 odevzdal 0,59 procenta, britský FTSE 100 zakončil ve ztrátě 0,88 procenta. Německý DAX se snížil o 0,34 procenta a francouzský CAC 40 se propadl o 0,98 procenta.     

Výroba baterií ve Francii a Británii vytvoří tisíce pracovních míst

Francouzská automobilka Renault včera oficiálně potvrdila dřívější spekulace médií, že uzavřela partnerství s čínskou energetickou společností Envision a francouzským startupem Verkor. Firmy budou společně vyrábět baterie do elektromobilů v severofrancouzském městě Douai. Envision investuje do projektu zhruba dvě miliardy eur, tedy přes padesát miliard korun. Očekává se, že nová gigafactory vytvoří ve Francii do roku 2030 kolem 4500 pracovních míst. Rozšiřovat výrobu baterií pro elektrické vozy se chystá rovněž japonská automobilka Nissan v anglickém Sunderlandu, kde díky tomu nabídne práci tisícům Britů.   

Tweet dne

„Všechno nejlepší, Elone Musku. Děkuji ti za tento úžasný den před padesáti lety. Udělal jsi mi velkou radost. Mnoho lásky.“ 

Jeden z nejbohatších lidí světa, šéf amerických společností Tesla a SpaceX Elon Musk, včera oslavil 50. narozeniny.

Stane se dnes

  • Izraelský ministr zahraničí Jair Lapir navštíví Spojené arabské emiráty, kde otevře velvyslanectví v Abú Dhabí, generální konzulát v Dubaji a sejde se s tamním šéfem diplomacie šejchem Abdalláhem bin Zajdem Nahajánem. Lapid bude prvním vysoce postaveným izraelským politikem, jenž přijede do země od loňské normalizace vztahů.
  • Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová promluví na Bruselském ekonomickém fóru.
  • Španělsko pořádá nejvýznamnější veletrh v odvětví mobilní komunikace Mobile World Congress, který potrvá do 1. července. Virtuálně na něm vystoupí Elon Musk. 
  • Proběhne online prezentace výsledků průzkumu „Jaké investice plánují francouzské firmy v Česku“
  • Evropská komise zveřejní zprávu o vývoji ekonomické nálady v zemích Evropské unie za červen.
  • Berlín bude předběžně informovat o červnovém vývoji inflace v Německu.