České firmy jsou spíše proti udělení statusu tržní ekonomiky Číně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Robert Scoble via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

S udělením statusu tržní ekonomiky Číně nesouhlasí téměř polovina (46 procent) malých a středních podnikatelů. Třetina s ním souhlasí a pětina nemá na tuto otázku názor. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila ČSOB mezi 500 českými podnikateli. Hlavním důsledkem přiznání tohoto statusu Číně by bylo snížení antidumpingových cel.

Více než polovina podnikatelů podle průzkumu zaznamenala jednání o tom, zda má EU přiznat Číně status tržní ekonomiky. Z toho však pouze pětina přesně ví, o co jde. Obavy z přidělení statusu tržní ekonomiky Číně převládají. Na 42 procent podnikatelů z řad malých a středních živnostníků a firem se obává, že by přidělení statusu poškodilo ekonomiku ČR. Naopak 27 procent jich soudí, že by to české ekonomice pomohlo.

Na podnikání naprosté většiny malých a středních firem by však podle průzkumu nemělo žádný vliv. „Pro nás je to signál, že musíme dopad snížení ochrany proti dumpingu mnohem více veřejnosti vysvětlovat, protože ve skutečnosti by se tento krok netýkal snad jen řemeslníků a sektoru služeb,“ řekl výkonný ředitel útvaru firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Vláda předminulý týden odložila projednání možného přiznání statusu tržní ekonomiky Číně na září. „Z hlediska převažujících zájmů české ekonomiky by optimálním řešením bylo zachování statu quo,“ uvádí materiál ministerstva průmyslu a obchodu.

Udělení statusu by v České republice nejvíce postihlo hutní a ocelářský průmysl, keramický průmysl, výrobu skleněných vláken a výrobu jízdních kol a součástek na jízdní kola. Tyto sektory jsou nyní před dumpingovými dovozy z Číny chráněny cly.

Evropská komise jako gestor společné obchodní politiky dosud legislativní návrhy případných změn základního antidumpingového nařízení nepředložila.