Evropská unie dovoz ruské ropy nejspíš nezakáže. Maďarsko zvýšilo úrokovou sazbu

Evropská unie dovoz ruské ropy zřejmě nezakáže, píše server CNBC. Proti je především Německo a Maďarsko.

Evropská unie dovoz ruské ropy zřejmě nezakáže, píše server CNBC. Proti je především Německo a Maďarsko. Zdroj: e15.cz

Na burze v Hongkongu se dařilo čínským technologickým firmám v čele s Alibabou a Xiaomi.
Nová továrna americké automobilky Tesla poblíž Berlína byla po mnoha měsících odkladů konečně zprovozněna.
Šéf Tesly Elon Musk
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

EU je rozdělená ohledně embarga na ruskou ropu

Země Evropské unie se neshodnou na otázce, zda by se měla sedmadvacítka připojit ke Spojeným státům a zcela zakázat dovoz ruské ropy. Podle stanice CNBC je dokonce silně nepravděpodobné, že evropský blok k vyhlášení embarga v nejbližší době přistoupí. Proti jsou zejména Německo a Maďarsko. Jejich ministři tvrdí, že Evropská unie je na ruských fosilních palivech příliš závislá, než aby takový krok ekonomicky ustála. K nejhlasitějším zastáncům zákazu naopak patří Polsko a pobaltské republiky. Cena ropy v úterý večer klesla o necelé procento na 114,65 dolaru za barel.

Maďarsko opět utáhlo měnovou politiku

Maďarská centrální banka v úterý zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 4,4 procenta. To je větší navýšení, než jaké očekávali analytici. Ti odhadovali, že Budapešť zvedne sazbu o 0,75 procentního bodu. Maďarsko tak pokračuje v utahování měnové politiky, aby zabránilo rostoucí inflaci. Ta v zemi v únoru dosáhla 8,3 procenta, což je nejvyšší hodnota od srpna roku 2007. Maďarská centrální banka se loni v červnu stala vůbec první centrální bankou v Evropské unii, která po koronakrizi začala se zpřísňováním měnové politiky. 

Z trhů a burz 

Cenné papíry v Evropě i USA podražily

Americké akcie v úterý posílily. Dařilo se zejména velkým technologickým firmám v čele s Applem, Amazonem či Microsoftem. Dow Jonesův index si připsal 0,74 procenta. Širší S&P 500 stoupl o 1,13 procenta a Nasdaq Composite zpevnil o 1,95 procenta. Trhy v západní Evropě reagovaly stejně. Panevropský ukazatel STOXX Europe 600 se zvýšil o 0,85 procenta. Německý DAX vyrostl o 1,02 procenta. Britský FTSE 100 uzavřel v zisku 0,46 procenta a francouzský CAC 40 si polepšil o 1,17 procenta.  

Čínské technologické akcie pokračují v růstu

Tažení čínské vlády proti tamním technologickým gigantům se alespoň podle investorů chýlí ke konci. Cenné papíry čínských internetových obrů na burze v Hongkongu ve středu mohutně zpevňovaly. Akcie Alibaby zdražily o 7,08 procenta, Tencent si připsal 2,68 procenta a výrobce chytrých telefonů Xiaomi uzavřel v zisku 6,06 procenta. Čínská státní média minulý týden vydala zprávu, že Peking nebude bránit čínským podnikům ve vstupech na zahraniční burzy a zátah regulátorů proti internetovým platformám je téměř hotový.  

Tweet dne

„Děkuji, Německo!“

Americký výrobce elektromobilů Tesla v úterý konečně zprovoznil svou novou továrnu u Berlína. Jedná se o první závod automobilky v Evropě. Vyrábět bude půl milionu vozů ročně. Šéf společnosti Elon Musk předal první auta majitelům.

Stane se dnes

  • Začíná plenární schůze Evropského parlamentu. Europoslanci budou jednat mimo jiné o důsledcích ruské invaze na Ukrajinu či o ochraně fondů Evropské unie před podvody a střety zájmů.
  • Evropská komise představí návrhy možných kroků, které mají snížit dopady rostoucích cen energií. Navrhne také, jak v zemích Evropské unie zajistit dostatek potravin v souvislosti s přerušením vývozu zemědělských plodin z Ukrajiny. 
  • Německý parlament jedná o rozpočtových výdajích země. Před tamními poslanci vystoupí kancléř Olaf Scholz.