Evropská unie zrušila cla na dovoz americké oceli a hliníku. Biden odhalil své osobní finance

Prezident USA Joe Biden zveřejnil své daňové přiznání. Loni si vydělal o 38 procent méně než v roce 2019 a na daních odvedl čtvrtinu svých příjmů.

Prezident USA Joe Biden zveřejnil své daňové přiznání. Loni si vydělal o 38 procent méně než v roce 2019 a na daních odvedl čtvrtinu svých příjmů. Zdroj: E15

V Evropě by se za pár měsíců mohlo začít očkovat další vakcínou. Preparát od francouzského farmaceutického gigantu Sanofi úspěšně prošel další fází testů.
Americké akciové trhy zahájily tento týden poklesem.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Bidenovo daňové přiznání

Prezident Spojených států Joe Biden zveřejnil své daňové přiznání. Za loňský rok si společně s manželkou, vysokoškolskou pedagožkou Jill, vydělali 607 336 dolarů, zhruba 12,7 milionu korun. To je o 38 procent méně než v roce předešlém. Biden totiž loni musel kvůli volební kampani přerušit některé pracovní aktivity. Na daních Bidenovi odvedli státu přes čtvrtinu příjmů. Americký průměr přitom činí jen 14 procent. Současný šéf Bílého domu zveřejněním daňového přiznání obnovil mnohaletou tradici. Prezidenti USA vždy odhalovali veřejnosti stav svých osobních financí. Výjimku v tomto ohledu činil pouze Donald Trump. 

Brusel napravuje vztahy s Washingtonem

Evropská unie zahájila dialog se Spojenými státy o urovnání obchodních sporů, které vznikly během administrativy bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. Brusel jako první vstřícný krok vůči svému partnerovi pozastavil uvalení mimořádných cel na dovoz americké oceli, hliníku, motocyklů a několika dalších produktů za miliardy eur. Zavedení těchto poplatků mělo být odvetou za cla, kterými v březnu 2018 zatížila Trumpova vláda evropský export oceli a hliníku do USA. Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis a americká ministryně pro obchod Katherine Taiová se zavázali brzy nalézt efektivní řešení. 

Z trhů a burz 

Akcie a kryptoměny padaly, zdražila ropa 

Americké burzy zahájily týden poklesem. Dolů je táhly především tituly technologických společností. Index S&P 500 se snížil o 0,25 procenta, Dow Jones odepsal 0,16 procenta a Nasdaq Composite ubral 0,38 procenta. Výrazně zdražila ropa, zlato a stříbro. Nedařilo se nejsledovanějším kryptoměnám. V minusu skončily i všechny hlavní západoevropské trhy. Panevropský STOXX Europe 600 klesl o 0,05 procenta. Britský FTSE 100 oslabil o 0,15 procenta. Německý DAX ztratil 0,13 procenta a francouzský CAC 40 zakončil ve ztrátě 0,28 procenta.

Další vakcína na cestě

Vakcína proti nemoci COVID-19 od francouzské společnosti Sanofi úspěšně prošla druhou fází testů. V příštích několika týdnech vstoupí do závěrečného kola testování a pokud i to dopadne pozitivně, společnost bude moci požádat orgány Evropské unie o její schválení. Firma tak očekává, že by se jejím preparátem mohlo začít očkovat ve čtvrtém kvartále letošního roku. Akcie Sanofi včera i díky tomu vyrostly o 1,06 procenta na 87,64 eura. Ačkoliv Sanofi patří k největším farmaceutickým společnostem světa, vývoj její očkovací látky je o několik měsíců pozadu za menšími konkurenty, jako jsou Moderna či Novavax.       

Tweet dne

Většina českých politiků vyjádřila svou podporu Izraeli, kde už více než týden probíhají boje mezi izraelskou armádou a radikálním palestinským hnutím Hamás.

Stane se dnes

  • Evropský parlament se dnes bude mimo jiné zabývat financováním studentských výměn v programu Erasmus+. 
  • Koná se mimořádná videokonference ministrů zahraničí Evropské unie kvůli eskalaci konfliktu v Izraeli.
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron hostí summit věnovaný ekonomické podpoře afrických zemí zasažených koronakrizí. 
  • Vyjde zpřesněná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Evropské unie za první čtvrtletí. 
  • Své hospodářské výsledky za první kvartál zveřejní americký maloobchodní řetězec Walmart.