Expo v Dubaji se nejspíš o rok posune. Má být ovšem ještě velkolepější

Český pavilon

Český pavilon Zdroj: EXPO 2020

Finský pavilon
Pavilon Monaka
Norský pavilon
Rakouský pavilon
Pavilon Běloruska
27
Fotogalerie

O tom, zda se o rok odloží světová výstava Expo 2020 v Dubaji, se rozhodne 21. dubna. K návrhu pořadatelské země – Spojených arabských emirátů – se vyjádří výkonný výbor Mezinárodního úřadu pro výstavy a nejpozději do konce května to na valném shromáždění prostřednictvím telekonference či elektronického hlasování mají potvrdit i vystavující země.

„Předpokládám, že se posun termínu o rok odhlasuje. Prospěje to jak výstavě, tak samotným vystavovatelům,“ řekl generální komisař České republiky Jiří F. Potužník. Důvodem je celosvětové šíření koronaviru a protipandemická opatření proti onemocnění. Podle jeho aktuálních, ale předběžných propočtů budou pro českou expozici náklady spojené s odložením představovat navíc měsíčně zhruba milion korun.

S definitivním odložením termínu již počítá i Jan Hanák, ředitel hotelu Radisson Blu Deira Creek v Dubaji, když říká: „Expo se bohužel přesouvá na příští rok. Všechny účastnické země potřebují stavět a organizovat své pavilony. Bohužel se nyní všechno zastavilo a není možné skluz dohnat. Na druhou stranu budou Spojené arabské emiráty slavit příští rok padesát let, tak myslím, že to bude ještě větší velkolepá show.“

Dokončovací práce na českém pavilonu a expozici pokračují tak, aby vše bylo připravené podle původního plánu k 20. říjnu 2020. Dokončení pavilonu v termínu je výhodné pro následnou údržbu a zakonzervování. „Je to jako s každou jinou stavbou, když je hotová, tak ostraha, údržba i konzervace vyjde levněji než to samé dělat na staveništi,“ říká Pozužník. Český pavilon je unikátní tím, že v zásadě tvoří obal na technologické celky, které dokážou ze vzduchu vyrábět vodu k zavlažování a mění tak okolní poušť v oázu.

Celkové náklady na český pavilon komisař rozděluje do tří balíků. První, v objemu sedmdesáti milionů, tvoří kumulovaný zisk z předchozích výstav a je použit právě na moderní technologie. Druhý balík o objemu 160 milionů tvoří státní přísvěk, který slouží k financování stavby a celého provozu povilonu a poslední ve velikosti zhruba padesáti milionů poskytli partneři akce. Tyto peníze poslouží zejména k mediální kampani a realizaci Českého národního dne na světové výstavě. „Samozřejmě všechny uvedené peníze nejsou proinvestované,“ říká k rozpočtu Potužník.

K partnerům a vystavovatelům, kteří se představí v Českém pavilonu, patří i podniky, které se aktuálně snaží pomáhat při řešení pandemie koronaviru. Patří mezi ně výrobce tiskáren Prusa Research, palírna Žufánek, Liberecká univerzita s netkanými textiliemi či pražská ČVUT. „Jsme rádi, že mezi naše partnery patří firmy, které nabízejí unikátní a celosvětově žádané produkty a technologie. Nebudeme v Dubaji představovat tradiční skanzen, ale to nejmodernější, co v Česku je,“ poznamenává Potužník.

V netechnologické části české expozice bude vrcholem osmimetrový monument ze skářské firmy Lasvit, který navrhl Maxim Velčovský. Náklady na toto dílo představují podle Potužníka více než milion dolarů.