Google zpomalí nábor zaměstnanců, výsledková sezona začíná

Ranní Check - Google zpomalil nábor nových zaměstnaců.

Ranní Check - Google zpomalil nábor nových zaměstnaců. Zdroj: E15 koláž

Dobré ráno! Je 194. den roku, svátek má Markéta, před dvanácti lety prezident Václav Klaus jmenoval vládu Petra Nečase a před šesti lety podal demisi bývalý britský premiér David Cameron.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Google zpomalí nábor zaměstnanců

K celé řadě firem, které kvůli blížící se ekonomické recesi stoply přijímání nových zaměstnanců, se přidává technologický gigant Google, respektive jeho mateřská společnosti Alphabet, informuje agentura Bloomberg. Ta v současné době zaměstnává přes 160 tisíc lidí, nicméně toto číslo se bude nyní zvyšovat pouze pomalu. Podle šéfa společnosti Sundara Pichaie Alphabet nyní musí ukázat větší výkonnost a dravost, než tomu bylo „za slunných dnů“. Pichai také uvedl, že se firma bude soustředit na obsazení technických, inženýrských a dalších kriticky důležitých pozic. 

✅ Osm uchazečů o křeslo britského premiéra

Po odstoupení bývalého ministra zdravotnictví Sajida Javida zbývá v Konzervativní straně osm zájemců, kteří by chtěli nahradit dosavadního předsedu vlády Borise Johnsona. Tuto ambici mají například bývalý ministr financí Rishi Sunak nebo aktuální šéfka diplomacie Liz Trussová. Potenciální budoucí premiér nyní potřebuje podporu alespoň od dvaceti poslanců, poté se bude o jednotlivých kandidátech hlasovat a ten, kdo nedostane aspoň třicet hlasů, musí z kola ven. O finálním kandidátovi na příštího předsedu vlády rozhodne následně 160 tisíc členů strany. 

✅ Srílanský prezident uprchl ze země

Kvůli bouřlimým protivládním protestům z důvodů prohlubující se ekonomické krize ze Srí Lanky odletěl prezident Gotabaja Radžapaksa. Nyní se zdržuje na Maledivách, podle zdrojů BBC by se ovšem nemělo jednat o cílovou destinaci. Podle dřívějších zpráv měl Radžapaksa dnes rezignovat na svůj post poté, co proti němu protestují desetitisíce obyvatel země. V předchozích dnech se prezidentovi útěk ze země nepovedl, neboť ho zastavil letištní personál. Srí Lanka mezitím vyhlásila výjimečný stav, demonstranti vtrhli do sídla premiéra a žádají jeho demisi.

✅ Americké akcie klesly 

Americké akcie ukončily rozkolísanou seanci poklesem. Rostoucí známky hrozící recese způsobily, že investoři zůstali před středeční zprávou o inflaci obezřetní. Index Dow Jones klesl o 192,51 bodu, tedy o 0,62 procenta, na 30 981,33 bodu. Širší index Standard & Poor’s 500 oslabil o 35,63 bodu čili o 0,92 procenta na 3818,50 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 107,87 bodu neboli o 0,95 procenta na 11 264,73 bodu.

✅ Začíná výsledková sezona

Koncem tohoto týdne se má plně rozjet sezona zveřejňování výsledkových zpráv za druhé čtvrtletí. Výsledky mají oznámit mimo jiné banky JP Morgan Chase & Co, Morgan Stanley, Citigroup a Wells Fargo & Co. Analytici nyní očekávají, že zisk firem z indexu S&P za duben až červen stoupl meziročně o 5,7 procenta. Na začátku čtvrtletí přitom předpovídali růst o 6,8 procenta, napsala agentura Reuters.

✅ Trump podnítil útok na Kapitol, uvádí vyšetřovací komise

Výzva bývalého prezidenta USA Donalda Trumpova k manifestaci ve Washingtonu představovala „povolání do akce“, na které okamžitě reagovala připravená síť aktivistů a extremistů, uvedla vyšetřovací komise Kongresu. Komise poukázala na to, že výzva přišla těsně po vypjaté schůzce v Bílém domě, při které Trumpovi spolupracovníci znovu vyvraceli jeho příběh o zmanipulovaných volbách.

Klíčovým bodem slyšení byl Trumpův tweet z noci na 19. prosince 2020, v němž končící prezident opět odmítl porážku a svolal příznivce na 6. leden do Washingtonu se slovy: „Přijďte. Bude to divoké.“ „Trumpův tweet z 01.42 uchvátil a vyburcoval jeho stoupence, především nebezpečné extremisty ve skupinách Oath Keepers a Proud Boys,“ řekl kongresman Jamie Raskin.

✅ Stane se dnes 

  • Pokračuje slyšení českých ministrů ve výborech Evropského parlamentu v rámci předsednictví Evropské unie. Poslanci budou debatovat mimo jiné s ministrem zahraničí Janem Lipavským, ministrem financí Zbyňkem Stanjurou, ministrem průmyslu Jozefem Síkelou nebo s ministrem pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem.
  • Evropská komise zveřejní letní prognózu hospodářského vývoje v zemích EU.
  • Americká centrální banka (Fed) zveřejní pravidelnou situační zprávu o vývoji ekonomiky, takzvanou Béžovou knihu.
  • Bude zveřejněn vývoj inflace v USA za červen. Analytici očekávají, že z květnové hodnoty 8,6 procenta inflace vystoupala zhruba na 8,8 procenta.