Havajské ostrovy přišly o turisty. Lákají místo nich Američany na exotický home office

Vyhlídka u Makapu’u Point, Oahu

Vyhlídka u Makapu’u Point, Oahu Zdroj: Jiří Soural

Havajské pláže
Havajské pláže
Havajské scenérie patří mezi nekrásnější na světě
Havajské ostrovy
Havajské ostrovy
17
Fotogalerie

Havajské ostrovy s pandemií ztratily i velkou část turistů. Snaží se za ně najít náhradu. Lidi pracující nyní ze svého domova, který může být prakticky kdekoli na světě.

Součást USA ležící v Pacifiku se rozhodla využít pohnutek mnohých Američanů, kterým pandemie přinesla nezávislost na místě výkonu práce. Ti zvlášť v zimním období začali přemýšlet o tom, jestli není vhodný čas na stěhování. Vznikl tak program pro pracovníky z domova, lákající zájemce na přírodní scenerie, nízkou kriminalitu a na celkové bezpečí. Jeho tvůrci po zájemcích požadují respekt k havajské kultuře a přírodě. Adepti musejí rovněž přislíbit tři až pět hodin práce týdně pro místní neziskový sektor. Na oplátku získají letenku, možnost dotovaného ubytování i místo v coworkingové kanceláři.

Poptávka po rezidenčním programu zdaleka předčila nabídku. Havajské ostrovy poskytly v rámci prosincového rozjezdu programu padesátku míst, na každé z nich připadlo tisíc zájemců. Připravuje se proto druhá vlna.

Někteří Američané přijíždějí na vlastní pěst. Na místo se vracejí i rodáci, kteří se odsud kdysi odstěhovali. „Zažíváme příliv lidí, kteří mají ostrov Kauai ve své duši, žili zde a nikdy opravdu nepřestali toužit po životě, jaký se zde vede,“ řekla deníku The Guardian Hannah Siroisová z realitky Corcoran Pacific Properties.

Příkladem je Richard Matsui, který před patnácti lety odešel na univerzitu a později pracoval v San Francisku. Nyní pokračuje ve svém rodišti v činnosti pro analytickou firmu, působící v oblasti solární energie. Jeho rodiče bydlí nedaleko a jsou šťastní, že mají syna s jeho rodinou poblíž.

Matsui je však znepokojen dopady pandemie na ostrovy. „Od malička každý politik tvrdil, že bude pracovat na diverzifikaci naší ekonomiky. A přesto jsme nyní stále velmi závislí na cestovním ruchu, který poklesl o devadesát procent,“ poznamenal podle CNBC.

Není jasné, kolik podobných digitálních nomádů od začátku pandemie na Havajské ostrovy dorazilo, podle realitních agentů je však zájem o bydlení enormní. Rodinné domky, pro které jindy hledají zájemce měsíce i roky, se nyní prodají během několika dnů, či dokonce hodin. Tato horečka má však velký vliv na ceny realit, které začínají být pro mnohé nedostupné.

Přestože cestování není v koronavirové době jednoduché, existují i další místa, kam se na pracovišti nezávislí lidé mohou poměrně snadno uchýlit. Například Barbados či Bermudy. Víza pro digitální nomády však začalo v létě vydávat třeba také Estonsko, které se dlouhodobě potýká s demografickými problémy.