Hlasování o Babišovi: Ve střetu zájmů je i český stát, když premiéra brání, míní politolog

Premiér Andrej Babiš (ANO) při jednání vlády.

Premiér Andrej Babiš (ANO) při jednání vlády. Zdroj: Úřad vlády ČR

Andrej Babiš (ANO) po posledním jednání vlády v roce 2018, kde se řešil střet zájmů a problém dotací pro Agrofert (17. prosince)
Sídlo holdingu Agrofert
Zasedání Evropského parlamentu.
4
Fotogalerie

Evropští poslanci budou v pátek večer řešit údajný střet zájmů českého premiéra. S největší pravděpodobností přijmou usnesení, že Andrej Babiš stále kontroluje holding Agrofert a zároveň ovlivňuje rozdělování unijních dotací, které firma pobírá. „Není zřejmé, zda česká vláda hájí zájmy státu, nebo soukromé osoby. To samotné už lze považovat za střet zájmů,“ zmínil k tomu politolog Tomáš Lebeda.

Převedením Agrofertu do svěřenských fondů se zabývá Evropská komise od roku 2018. Auditoři Komise loni konstatovali, že pokud se jedná o dotace ze strukturálních fondů, tak český premiér ve střetu zájmů skutečně je. Auditní řízení stále probíhá, Babiš šetření několikrát označil za zpolitizované. Kvůli pozastavení některých dotací podal český stát na Komisi také žaloby a rozporuje závěry auditů.

„Proklamace Andreje Babiše jsou důkazem obecného střetu zájmů. Pokud by totiž nebyl premiérem, neměl by se možnost vůbec takovým způsobem ohrazovat,“ dodává Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci.

Podle ředitel Institutu pro evropskou politiku Europeum Vladimíra Bartovice se potvrdilo, že převedení Agrofertu do svěřenských fondů bylo ušité na míru Babišovi. Rezoluce europoslanců by podle jeho názoru měla posílit legitimitu Evropské komise v dalším postupu.

„Vhledem k tomu, že rezoluce není právně závazná, maximálně Andrej Babiš vyjádří nespokojenost nebo vláda vydá stanovisko, že s ní formálně nesouhlasí,“ doplnil.

Ve čtvrtek šéfka kontrolního výboru Evropského parlamentu Monika Hohlmeierová prohlásila, že české úřady dělají dojem, jako by pro ně část unijního finančního nařízení o střetech zájmů neplatila. „Nikdo si nemůže vybírat svá pravidla,“ řekla německá lidovecká europoslankyně.

„Objektivně nám finanční prostředky poskytuje Evropská unie, takže logicky také nastavuje pravidla a my je musíme respektovat,“ okomentoval to politolog Lebeda.