Boj o minimální mzdu: Maláčová chce 18 tisíc, Schillerová je proti, opozice prosazuje valorizaci

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová chce zvýšit minimální mzdu na 18 tisíc.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová chce zvýšit minimální mzdu na 18 tisíc. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ministryně financí Alena Schillerová to odmítá. Chce dohodu v tripartitě.
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová prosazuje automatickou valorizaci.
Poslankyně Olga Richterová (Piráti) chce nastavit minimální mzdu na úrovni 46 procent průměrné mzdy za předminulý rok.
4
Fotogalerie

Vedle důchodů bývá zvyšování minimální mzdy v posledních letech nejvýraznějším předvolebním tahákem. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a odbory ji chtějí razantně zvýšit o 2800 korun na 18 tisíc korun měsíčně. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) zvyšování podmiňuje dohodou tripartity. Opoziční poslanci by chtěli každoroční debatu utnout a navázat minimální mzdu na průměrnou.

Podle Maláčové by zvýšení minimální mzdy pomohlo až 250 tisícům zaměstnanců s nejnižšími příjmy. „Češi pracují v průměru déle než v sousedních zemích a za nízké mzdy,“ uvedla Maláčová. „Naším cílem je minimální mzda alespoň na úrovni 50 procent průměrné mzdy. Prvním krokem je navýšení na 18 tisíc korun a další rok na 20 tisíc korun,“ shodla se ministryně s odbory. S dvaceti tisíci korunami počítají ve svém předvolebním programu také komunisté.

Sociální demokraté a odboráři se odvolávají na připravovanou evropskou směrnici, která doporučuje nastavení minimální mzdy na polovině průměrné či 60 procent mediánové mzdy. Průměrná mzda v Česku v prvním čtvrtletí dosahovala 35 285 korun, mediánová 29 867 korun.

Maláčová si však zatím nevyjednala podporu ve vládní koalici. „Potřebujeme především dohodu sociálních partnerů, tedy zaměstnanců a zaměstnavatelů,“ trvá na dohodě v tripartitě Schillerová, která v návrhu rozpočtu se zvyšováním platů nepočítá. „Věřím v rozumný konsenzus, který nezpůsobí to, že nízkopříjmoví lidé přijdou o práci a malým a středním firmám ublíží. Obávám se, že tento návrh by v této nelehké době přinesl více problémů než dobra,“ dodala pro deník E15.

Tripartita, složená ze zástupců vlády, odborů a podnikatelů, se však v minulých letech nikdy nedohodla a rozhodovala nakonec vždy vláda. Firmy by si v současnosti dokázaly představit zvyšování maximálně v řádu stovek korun.

Opoziční koalice Spolu i Piráti a Starostové prosazují valorizaci minimální mzdy, tedy automatickou úpravu částky podle toho, jak poroste nebo poklesne průměrná mzda. „Dlouhodobě jsme pro stanovení zákonem daného valorizačního vzorce pro růst minimální mzdy, aby se rozhodnutí o její výši odpolitizovalo,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle které je návrh Maláčové zvýšit částku o 18 procent nerealistický, a kvůli vysokým mzdovým nákladům by mohl vést zaměstnavatele k propouštění.

Zatímco Pekarová Adamová nechtěla upřesnit, jak by valorizaci nastavila, pirátská poslankyně Olga Richterová navrhuje nastavit minimální mzdu na úrovni 46 procent průměrné mzdy za předminulý rok. „To dlouhodobě odpovídá číslu 42 procent v roce aktuálním. Pokud bychom se řídili podle tohoto schématu, vzrostla by v příštím roce minimální mzda na 16 300 korun,“ uvedla. V tripartitě je podle ní shoda na zavedení krátkodobé valorizace, byť se liší představy o její výši. Richterová se domnívá, že návrh Maláčové přispívá k nejistotě v ekonomice, a upozorňuje, že s minimální mzdou se zvyšují i zaručené mzdy.

Vývoj minimální a průměrné mzdyVývoj minimální a průměrné mzdy|E15