Indický ministát chystá velkou zkoušku garantovaného příjmu

Gángtók je hlavní město indického států Sikkim

Gángtók je hlavní město indického států Sikkim Zdroj: profimedia.cz

Gángtók je hlavní město indického států Sikkim
2
Fotogalerie

Sikkim je jedním z nejmenších indických svazových států, jeho nový projekt mu ale zajistil pozornost celého světa. Každý z více než 610 tisíc obyvatel by měl dostávat garantovaný příjem ze státní kasy. Jedná se o zatím největší zkušební provoz tohoto konceptu na světě.

„Pokud by měl garantovaný příjem někde fungovat, je to právě Sikkim. Rozhodli jsme se, že chceme něco udělat s rostoucí nerovnováhou mezi chudými a bohatými,“ prohlásil indický politik Prem Das Rai ze strany Sikkimská demokratická fronta.

Sikkim v uplynulých letech dosáhl několika významných úspěchů. V roce 1998 jako jeden z prvních indických států úspěšně zakázal plastové sáčky. Stal se také prvním indickým svazovým státem, který zajišťuje bydlení všem svým občanům. Jako jeden z posledních úspěchů lze zmínit také vytěsnění pesticidů a umělých hnojiv z tamního systému zemědělství – Sikkim je tak doslova plně organický.

Unikátní pozici Sikkimu mezi indickými státy ukazují také ekonomické indexy: gramotnost obyvatelstva dosahuje nebývalých 98 procent, pod hranicí chudoby tam žije jen osm procent obyvatel – celoindický průměr hovoří o téměř třiceti procentech.

Rai nezmínil, na kolik by celý experiment měl ve výsledku vyjít, prvními sektory, kterých se dotkne nějaká forma dodatečného zdanění, však budou patrně tamější turistický ruch a energetika. Sikkim ročně navštíví přes 2,5 milionu turistů, stát pak více než 90 procent zde vyrobené elektrické energie prodává sousedům.

Koncept všeobecného základního příjmu má mnoho podporovatelů, mezi které se řadí například zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg. Garantovaný příjem podle něj pomůže s řešením globálních problémů, jako je automatizace práce nebo chudoba. Odpůrci konceptu naopak kritizují velké náklady a potenciální snížení chuti lidí do práce.

Univerzální základní příjem dostávají pravidelně a bezpodmínečně všichni občané. V minulosti ho v měnší míře zkoušelo zavést například Finsko, které dvoutisícovce občanů vyplácelo 560 eur. Tamní vláda ale projekt po neúspěchu odpískala, místo něj nyní zkouší univerzální daňovou úlevu. První zemí, která by zavedla garantovaný příjem pro všechny občany, se mohlo stát Švýcarsko, ale občané návrh zamítli v referendu.