Investoři ztratili zájem o české dluhopisy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vládním dluhopisům ubírají na atraktivitě klesající sázky na tvrdší korunu.

Zahraniční investoři couvají z českých státních bondů. Koncem prvního čtvrtletí drželi dluhopisy české vlády za 518 miliard korun, tedy nejméně od konce devizových intervencí. Jen za březen ubyly z jejich portfolií papíry za bezmála třicet miliard korun. Důvodem je nezájem o spekulaci na další posilování české měny. Právě státní dluhopisy totiž zahraničním investorům doposud sloužily jako čekárna na kurzové zisky z tvrdší koruny.

Březnový odliv zahraničního kapitálu z českých bondů byl podle statistik ministerstva financí třetím nejsilnějším měsíčním propadem za uplynulý rok. Část investorů přitom peníze z prodeje bondů stáhla z Česka, čímž zatlačila na kurz koruny. „Zahraniční investoři se zřejmě zbavovali dluhopisů české vlády ve snaze připravit si půdu k prodeji české koruny. Přinejmenším část investorů přestala vidět v koruně ziskovou příležitost,“ říká hlavní ekonom banky UniCredit Pavel Sobíšek.

Koruna během dubna zažila svůj nejprudší propad od loňského uvolnění kurzu, když ze své nejsilnější úrovně v polovině měsíce postupně oslabila o dvě a půl procenta. Doposud přespolní spekulanti obvykle ukládali peníze z prodeje dluhopisů u domácích bank, což nemělo vliv na kurz koruny. „Odliv části investorů z korunového trhu způsobil propad české měny, protože trh tento pohyb nebyl schopen absorbovat,“ říká ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Vývoj objemu a podílu českých státních dluhopisů v zahraničních rukáchVývoj objemu a podílu českých státních dluhopisů v zahraničních rukách|E15

Motivace držet korunu během uplynulých měsíců podstatně zeslábla. Příčinou je názor trhu, že ČNB zpomalí v tempu zvyšování úrokových sazeb. „Po posledním zvýšení sazeb se na další růst nepospíchá, v tomto kontextu dochází k poklesu očekávání vůči růstu koruny,“ dodává ekonom BH Securities Štěpán Křeček. I tak je objem státních dluhopisů v cizích rukách stále takřka trojnásobný oproti začátku devizových intervencí v listopadu roku 2013.

Tlak na korunu tak může pokračovat. „Pokud se ve světové ekonomice nebo na globálních trzích objeví nějaký velký problém, koruna může i přes aktuální prognózu ČNB propadnout klidně i zpět ke 27 korunám za euro,“ připomíná Dřímal.