Italský ministr vnitra Salvini se dostal do problémů se zákonem

Matteo Salvini

Matteo Salvini Zdroj: profimedia.cz

Tvrdý antiimigrační postoj ministra vnitra přináší jeho straně řadu nových voličů.

Nejnovější spor Itálie s Evropskou unií o imigranty skončil patem. Uprchlíci mohli z lodě Diciotti vstoupit na sicilský břeh, aniž by to zatížilo státní kasu v Římě. Z unijních zemí však nabídlo pomoc jen Irsko. Italský ministr vnitra a šéf vládní Ligy Matteo Salvini čelí vyšetřování kvůli zadržování cestujících. Jeho tvrdý postoj mu ale přináší politické body.

Salvini od svého červnového nástupu do úřadu odmítá pouštět do Itálie další uprchlíky s tím, že EU musí být zemi více nápomocná. Posledními rukojmími sporu se stali pasažéři plavidla pobřežní stráže Diciotti, kteří na něm v sicilském přístavu vězeli šest dní. V neděli se mohli vylodit po příslibu, že se o většinu z nich postará italská katolická církev, o zbytek Albánie a Irsko. „Církev otevřela svá srdce a své peněženky,“ pochvaloval si Salvini.

Navzdory pohrůžkám pozastavením příspěvků do unijního rozpočtu se ale italské vládě nepodařilo přimět EU k větší aktivitě a ústupkům. Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger naopak Řím varoval před tvrdými sankcemi. Nezabrala ani sobotní výzva Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, aby společenství převzalo za imigranty odpovědnost. Je tak pravděpodobné, že napětí mezi Itálií a unií se bude stupňovat s každou další lodí.

Salvini se svým tvrdým přístupem k imigraci mezitím hledá další evropské spojence. Už dříve se shodl se svým německým kolegou Horstem Seehoferem a rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. V úterý bude rokovat s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který v současnosti čelí mezinárodní kritice za zacházení s žadateli o azyl.

Ministr vnitra se přitom doma kvůli svým metodám dostal do problémů se zákonem. Prokuratura zahájila jeho formální vyšetřování kvůli možnému zneužití pravomocí, nezákonnému zadržování a únosu uprchlíků. Lídr Ligy zřejmě také bude muset vysvětlovat své dřívější výroky o imigrantech, kterými podle některých názorů podněcoval k rasové nenávisti.

Několik stovek Italů na Sicílii v uplynulých dnech protestovalo proti zadržování uprchlíků, podle průzkumů ale Salvini svou taktikou sbírá mnoho nových voličů. Zatímco v březnových volbách hlasovalo pro Ligu sedmnáct procent lidí, nyní by jich bylo třicet procent. „Významný počet nevoličů nyní sympatizuje se Salvinim,“ řekl podle britského listu The Guardian Antonio Noto z průzkumné agentury IPR.

Podle něj se Salvinimu postupně daří získávat sympatie i na jihu, který byl dosud vnímán jako bašta vládního partnera Ligy, Hnutí pěti hvězd. V poslední době se navíc zdá, že se uvolnilo napětí, které kvůli imigraci před pár týdny doutnalo uvnitř koalice. Aktuální výroky představitelů populistického hnutí naznačují, že akceptovali Salviniho tvrdý přístup. Jeho odpůrcem zůstává prezident Sergio Mattarella, jenž mimo jiné vyjádřil obavu o mezinárodní pověst Itálie.