Jedna z deseti ulic pojmenovaná po ženách je málo, tvrdí italské hnutí a apeluje na změnu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael

ilustrační foto
Laureátky ceny EESC
3
Fotogalerie

Skupina žen v Itálii se podívala do dat a statistik a zjistila, že ze stovky názvů ulic, náměstí a veřejných prostranství na Apeninském poloostrově je jich pouze necelých deset dedikováno ženám. Z tohoto malého zlomku je pak šest z deseti ženských popisných názvů referencí na historické, převážně náboženské osobnosti. Chybí upozornění na vědkyně, podnikatelky, sportovkyně.

A tak se tyto dámy rozhodly, že se s tím pokusí něco udělat. Začaly proto oslovovat radnice měst a na datech jim tuto podle nich disproporci ukazovat. „Musíme bojovat s předsudky. A některé z nich se v nás zakořeňují už od dětství. Všude vidíte dominanci mužů. Nejde jen o názvy ulic, ale třeba i symboly. Znak dívky uvidíte maximálně na dveřích od záchodků, na dopravních značkách i jinde vévodí symboly mužů, a když jsou náhodou někde žena a muž dohromady, žena bývá zobrazována jako menší,“ říká prezidentka hnutí Toponomastica femminile Maria Pia Ercolini.

Za tuto snahu bylo hnutí na konci minulého týdne v Bruselu oceněno uznáním Evropského hospodářského a sociálního výboru (EESC). Instituce při Evropské unii míní odměnou tohoto počínání podpořit rozšiřování takového přístupu i do dalších evropských zemí. Podobně jako je tomu i u dalších letos oceněných projektů.

Spolu s italským projektem získaly cenu také například „Polské ženy ve stávce“. Toto hnutí na sebe upoutalo pozornost v roce 2016, když v Polsku probíhala vyhrocená debata o potratech. Ty se staly posléze jen jednou z mnoha agend „polských žen“. Od té doby tato skupina uspořádala na 1500 happeningů upozorňující na různé nerovnosti mužů a žen v polské společnosti.   

Vyznamenání se dočkala také belgická organizace Brussels Binder, což je databáze kontaktů na odbornice, analytičky a konzultantky. Ženy podle tohoto uskupení nedostávají rovné příležitosti a prostor se prezentovat v médiích a tento projekt tomu chce pomoci.

Cena EESC má každý rok nějaké téma, letošním bylo: „Více žen v evropské společnosti a ekonomice“. Do soutěže se přihlásilo 177 subjektů z 27 zemí Evropské unie. Své zastoupení mělo i Česko. Výraznějším zviditelněním bylo hnutí Nesehnutí, které je známé svojí anticenou Sexistické prasátečko. Ta sice v roce 2018 po deseti letech skončila, hnutí na svém webu ale dál upozorňuje na křiklavé způsoby nevhodného přístupu k genderu.