Jourová získala post místopředsedkyně Evropské komise

Eurokomisařka Věra Jourová získala post místopředsedkyně Evropské komise

Eurokomisařka Věra Jourová získala post místopředsedkyně Evropské komise Zdroj: ČTK

Eurokomisařka Věra Jourová získala post místopředsedkyně Evropské komise
2
Fotogalerie

Česká eurokomisařka Věra Jourová bude mít v nové Evropské komisi post místopředsedkyně a v její gesci bude dohled nad dodržováním hodnot Evropské unie a transparentnost. Oznámila to šéfka příští Evropské komise Ursula von der Leyenová, která v Bruselu informovala o rozdělení pravomocí ve vrcholném orgánu unijní exekutivy. Premiér Andrej Babiš a další představitelé českých vládních stran považují přidělení daného portfolia Jourové za obrovský úspěch a výraz důvěry. Opozice a odborníci naopak tvrdí, že jde o zklamání a selhání vyjednávacích schopností vlády, která usilovala o silný ekonomický resort.

Sedmadvacetičlenná komise, která nahradí dosavadní sbor eurokomisařů vedený Jeanem-Claudem Junckerem, bude mít osm místopředsedů. Bude mezi nimi i dosavadní místopředseda Maroš Šefčovič ze Slovenska, který se bude starat o vztahy mezi unijními institucemi. Nejdůležitější posty tří výkonných místopředsedů obsadí Nizozemec Frans Timmermans, Dánka Margrethe Vestagerová a Lotyš Valdis Dombrovskis.

Klíčové ekonomické resorty budou mít podle očekávání v nové komisi na starosti zástupci Francie a Itálie - bývalý italský premiér Paolo Gentiloni převezme hospodářství a dosavadní viceguvernérka francouzské centrální banky Sylvie Goulardová bude dohlížet na jednotný trh. Vestagerová bude dále nést odpovědnost za hospodářskou soutěž, rakouský eurokomisař Johannes Hahn bude dohlížet na rozpočet a Ir Phil Hogan na obchod.

Jourová bude mít v popisu práce mimo jiné boj proti dezinformacím a ovlivňování voleb, komunikaci s církvemi nebo dohled nad právním státem. O posledně jmenovanou oblast, která je důležitá zejména pro země visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) kvůli kritice Bruselu na adresu vlád ve Varšavě a Budapešti, se bude dělit s Belgičanem Didierem Reyndersem, který se stane komisařem pro spravedlnost.

"Dnešní nominace na místopředsedkyni Evropské komise je pro mě velká čest. Je to poprvé, kdy má Česko takto vysoký post," uvedla Jourová v první reakci. Zároveň dodala, že jako místopředsedkyně bude mít možnost mimo své hlavní kompetence "zasahovat do průřezových témat a ovlivňovat také ekonomická rozhodnutí". Spokojenost vyjádřil i premiér Babiš, podle nějž je přidělené portfolio "důležitým a koncepčním postem" a znamená "vyznamenání pro Česko". "Bude mít na starosti samotnou podstatu EU," uvedl zástupce koaliční ČSSD, ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Dříve předseda české vlády tvrdil, že cílem je získat ekonomické portfolio, a to například vnitřní trh či mezinárodní obchod. Skutečnost, že se to nepodařilo, mu dnes vyčetla opozice. Podle předsedy ODS Petra Fialy nebude mít Jourová v nové komisi žádný reálný vliv. Šéf STAN Vít Rakušan zase upozornil, že dohled nad dodržováním hodnot EU bude mít zástupce země, jejíž premiér je obviněn mimo jiné z toho, že hodnoty EU nedodržuje.

Také odborníci tvrdí, že portfolio pro Jourovou je zklamáním. Bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza na twitteru uvedl, že jde o drsný vzkaz České republice a totální selhání vyjednávacích schopností české vlády. "Takže jakkoliv se lze uklidňovat místopředsednickou funkcí, resort je zklamáním a místopředsednictví nic reálného neznamená," uvedl Petr Kaniok z brněnské Masarykovy univerzity.