Juncker řeší, jak rychleji vracet migranty bez práva na azyl. EU ale zůstane kontinentem solidarity, říká

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v sídle Evropské komise v Bruselu

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v sídle Evropské komise v Bruselu Zdroj: Reuters

Evropská komise v Bruselu
Evropská komise v Bruselu
Evropská komise v Bruselu
4
Fotogalerie

Evropská komise přijde do konce měsíce s návrhy, jak posílit vracení těch, kdo nemají v Evropské unii právo na azyl, uvedl ve středu v Evropském parlamentu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Zdůraznil ale zároveň, že Evropa není a nestane se pevností, zůstane naopak kontinentem solidarity, kde najdou útočiště ti, kdo ho skutečně potřebují. Ti, kdo na azyl nárok nemají, se podle Junckera naopak musí vrátit do svých zemí.

"Mrzí mne, že ne všechny státy EU ukazují stejnou míru solidarity," prohlásil Juncker. Konkrétně ale v této souvislosti žádný stát nejmenoval. Země ze střední a východní Evropy, včetně Česka, se dlouhodobě odmítají podílet na programu přerozdělování uprchlíků z Itálie a Řecka a Junckerova komise kvůli tomu se třemi státy vede řízení, které může skončit až před unijním soudem.

Evropa jako celek ale solidární je, připomněl Juncker s tím, že státy EU loni daly azyl více než 720 tisíc uprchlíků. "Je to třikrát víc než Austrálie, Kanada a USA dohromady," připomněl šéf komise.

Juncker naopak jmenovitě ocenil způsob, jakým se s migrací vyrovnává zatížená Itálie a za potlesku europoslanců poděkoval Římu za vytrvalost a štědrost. Itálie "zachránila čest Evropy", řekl.

Předseda komise ve svém obsáhlém projevu o stavu Evropské unie ale také zdůraznil, že je třeba rychle zlepšit podmínky uprchlíků ve střediscích v Libyi. Na tamní krizový stav opakovaně upozorňují nevládní i mezinárodní organizace. Podle Junckera jde o kolektivní odpovědností Evropy, a komise hodlá v této věci úzce spolupracovat s agenturami OSN.

Juncker připomněl, že unie nyní své vnější hranice chrání daleko lépe než na začátku migrační krize. Přispívá k tomu podle něj i více než 1700 pracovníků nové evropské pohraniční a pobřežní stráže.

"Snížili jsme počty příchodů o 97 procent ve východním Středomoří v důsledku dohody s Tureckem. A lépe kontrolujeme situaci i v centrálním Středomoří," prohlásil Juncker. Na trase mezi Libyí a Itálií se v srpnu podle něj počty příchozích ve srovnání s předchozím rokem snížily o 81 procent. Snížil se tak také počet těch, kdo zahynuli při pokusu moře přeplout.