Kanada a Británie mohou uzavřít obchodní dohodu. Globální dluh letos vzroste na 277 bilionů dolarů

Kanada a Spojené království jsou údajně blízko dosažení nové obchodní dohody. Ta by měla zachovat stejná pravidla, která platila v době, kdy byla Británie součástí EU. Kanadský premiér Justin Trudeau (na snímku) je ohledně dosažení dohody velmi optimistický.

Kanada a Spojené království jsou údajně blízko dosažení nové obchodní dohody. Ta by měla zachovat stejná pravidla, která platila v době, kdy byla Británie součástí EU. Kanadský premiér Justin Trudeau (na snímku) je ohledně dosažení dohody velmi optimistický. Zdroj: e15.cz

Celosvětové zadlužení v roce 2020 kvůli pandemii vzroste na 277 bilionů dolarů, tedy přibližně 6,1 trilionu korun. Tvrdí to Institut pro mezinárodní finance, jehož členy je více než 400 mezinárodních bank.
Japonská automobilka Nissan pohrozila, že by mohla v případě brexitu bez dohody ukončit své působení v Británii. Firma v zemi provozuje největší automobilový závod a zaměstnává 7000 lidí.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Kanadsko-britská dohoda na dosah

Velká Británie a Kanada jsou údajně blízko uzavření nové obchodní dohody, která by měla zachovat dosavadní ekonomické vztahy obou zemí i po vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Uvádí to agentura Bloomberg. K podpisu smlouvy může dojít už ve čtvrtek.

Pokud se to podaří, bude to znamenat velký úspěch pro kabinet Borise Johnsona. V opačném případě hrozí vzájemnému obchodu po 1. lednu uvalení cel a dalších omezení. Kanada a Británie si v minulém roce vyměnili zboží za 17 miliard liber, tedy přes půl bilionu korun.   

Globální zadlužení dosáhne na rekord

Celosvětový dluh vůči investorům a finančním institucím do konce letošního roku vzroste na rekordních 277 bilionů dolarů, to jest zhruba 6,1 trilionu korun. Firmy a vlády totiž nadále převážně utrácejí v reakci na pandemii nemoci COVID-19. Tvrdí to Institut pro mezinárodní finance, jehož členy je více než 400 mezinárodních bank. Za posledních devět měsíců globální zadlužení stouplo o patnáct bilionů dolarů na nynějších 272 bilionů. Vlády převážně rozvinutých zemí měly na tomto růstu téměř poloviční podíl.    

Z trhů a burz 

Akcie se na směru neshodly

Akciové trhy v Severní Americe ve středu oslabily kvůli obavám z šíření koronaviru. Indexy Dow Jones a S&P 500 shodně poklesly o 1,16 procenta, Nasdaq Composite ztratil 0,81 procenta. Prudšímu propadu posledně jmenovaného ukazatele zamezil především výrobce elektromobilů Tesla, jehož akcie podruhé za sebou výrazně zdražily, tentokrát o 10,2 procenta. Investoři v západní Evropě byli včera optimističtější díky zprávám o vývoji nových vakcín. Německý DAX a francouzský CAC uzavřely obchodování v zisku 0,52 procenta. Britský FTSE zpevnil o 0,31 procenta.     

Nissan může skončit v Británii

Japonská automobilka Nissan včera varovala politiky, že pokud nedojde k uzavření brexitové dohody, její byznys ve Spojeném království bude dlouhodobě neudržitelný. Nissan provozuje největší automobilový závod ve Velké Británii, který zaměstnává 7000 lidí. Akcie této firmy na tokijské burze dnes ráno klesly o více než dvě procenta. Času na nalezení společné řeči již vyjednavači mnoho nemají. Pokud má dohoda platit již od příštího roku, měla by být uzavřena během následujících deseti dnů.    

Tweet dne

„Moje první návštěva Prahy coby ministra v rámci účasti na Pražském summitu. Inspirativní diskuze s mými kolegy z Česka, Rakouska a Slovinska o velmi aktuálních tématech: Budoucnost Evropské unie po postpandemické krizi. Vedení EU.“

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok ve středu vystoupil na Evropském summitu v Praze. Jednalo se o jeho první oficiální návštěvu České republiky, na kterou si kvůli probíhající pandemii musel počkat nezvykle dlouho - více než sedm měsíců od nástupu do funkce.

Stane se dnes

  • Proběhne videokonference prezidentů, premiérů a ministrů zahraničí států Evropské unie. Řešit se bude koordinace boje proti pandemii, rozhodnutí Maďarska a Polska zablokovat rozpočet EU, vývoj v Afghánistánu a Bělorusku či konflikt o Náhorní Karabach. 
  • Americký stát Georgia by měl oznámit výsledky svého přepočtu hlasů z prezidentské volby. Změna vítěze hlasování se však nečeká.  
  • Soudní dvůr Evropské unie vynese verdikt ve sporu o zákaz elektronických cigarets esencí konopí ve Francii. Cigarety vyrábí francouzsko-česká společnost. 
  • Britský parlament bude jednat o budoucích výdajích země na zbrojení. Ty mají být nejvyšší od konce studené války. Londýn plánuje navýšit investice do kybernetické bezpečnosti, ale třeba také do vesmírných projektů.