KLDR platí své zbrojení i pomocí kradených bitcoinů, kyberútoky si přišla miliardy

Snímky z vojenské přehlídky v Severní Korei

Snímky z vojenské přehlídky v Severní Korei Zdroj: Reuters

Snímky z vojenské přehlídky v Severní Korei
Snímky z vojenské přehlídky v Severní Korei
Severní Korea se domlouvá na denuklearizaci, neustále ale testuje nové střely
Severní Korea se domlouvá na denuklearizaci, neustále ale testuje nové střely
Snímky z oslav 66 let od příměří v Severní Korei
8
Fotogalerie

Banky a obchodníci s kryptoměnami. To byly v posledních měsících a letech hlavní cíle severokorejských hackerských jednotek. Ty si skrze internetové krádeže přišly na více než dvě miliardy dolarů, které pak putovaly také na financování armády a zbraní, informuje BBC.

Celkem 35 kybernetických útoků zmonitorovala Organizace spojených národů, která o činech KLDR informovala v utajovaném dokumentu. Bližší detaily uvedla BBC. Ve zprávě přímo stojí, že země „využívala kybernetický prostor k tomu, aby prováděla vysoce propracované útoky, jejichž cílem byly krádeže prostředků od finančních institucí“.

Podle studie se přitom nejednalo pouze o samotné krádeže, ale také těžbu virtuálních měn, které následně útočníci směňovali za zahraniční valuty. Vše se dělo mimo dohled bezpečnostních složek nebo regulátorů a především bez přímé spojitosti se severokorejskou vládou. Na zprávu OSN už reagovaly například Spojené státy, které volají po konkrétních akcích, jež by zabránily aktivitě KLDR na internetu.

Z rozpočtu KLDR putuje na financování armády pravidelně asi patnáctiprocentní část. Poté, co zkrachovala jednání s USA týkající se odzbrojování, začalo napětí ve východní Asii znovu eskalovat v posledních týdnech. KLDR naposledy vypálila rakety začátkem týdne jako varování před cvičením jihokorejských a amerických vojsk.