KLDR vyhodila do povětří úřad, který měl napomáhat spolupráci obou korejských států

Budova ve městě Kesong

Budova ve městě Kesong Zdroj: čtk

Vůdce KLDR Kim Čong-un na jednání politbyra.
Napětí mezi KLDR a sousední Jižní Koreou stoupá: KLDR přerušila telefonní spojení.
Napětí mezi KLDR a sousední Jižní Koreou stoupá kvůli letákům, které zběhové posílají přes hranice.
Kim Čong-un se sestrou Kim Jo-Čong.
Napětí mezi KLDR a sousední Jižní Koreou stoupá.
7
Fotogalerie

Severní Korea vyhodila do povětří styčný úřad obou korejských států nacházející se v pohraničním městě Kesong na území KLDR. Podle agentury Reuters to oznámilo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Úřad byl vytvořen v roce 2018 a byl považován za první krok ke zřízení velvyslanectví a k těsnější spolupráci obou korejských států.

Severokorejské vedení nedávno pohrozilo zničením úřadu a nyní se jeho hrozby naplnily. "Severní Korea ve 14:49 místního času (7:49 SELČ) výbuchem zničila korejský styčný úřad," sdělilo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Pchjongjang v poslední době stupňuje napětí na Korejském poloostrově. Minulý týden KLDR varovala, že vypoví mezikorejskou vojenskou dohodu z roku 2018, pokud aktivisté z Jižní Koreje nepřestanou na sever pomocí balónů posílat letáky kritizující severokorejského vůdce Kim Čong-una za porušování lidských práv a za jaderný zbrojní program.

Následně Severní Korea se svým jižním sousedem přerušila komunikační spojení a dnes Pchjongjang pohrozil návratem severokorejské armády do demilitarizovaného pásma, které tvoří hranici mezi oběma korejskými státy.

Jižní Korea o víkendu KLDR vyzvala k dodržování dohod v rámci usmiřovacího procesu. Soul navíc slíbil zakročit proti aktivistům posílajícím letáky, jejichž činnost podle jihokorejské vlády přispívá k napětí na hranicích, ohrožuje občany žijící blízko hranic a také poškozuje životní prostředí.

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950-1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoliv podpisem řádné mírové smlouvy.

Nejvyšší představitelé obou zemí se v roce 2018 sešli na třech summitech a slíbili, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z poloostrova. Od té doby ale mezikorejské vztahy výrazně ochladly.

Podle některých analytiků se Severní Korea snaží vyvolat napětí, aby podpořila vnitřní jednotu země, nebo se chystá k větší provokaci kvůli přetrvávajícím sankcím, které na ni mezinárodní společenství uvalilo za její jaderné a raketové zbrojní programy. Sankce tvrdě doléhají na ekonomiku KLDR, která nyní navíc čelí tlaku kvůli koronavirové krizi, připomíná agentura Reuters.