Koronavirus působí potíže už i německým firmám. Zastavil dodávky z Číny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Smrt lékaře z Wu-chanu vyvolala v Číně vlnu rozhořčení, ale i soucitu.
5
Fotogalerie

Epidemie koronaviru v Číně vyvolává strach o lidské životy po celém světě, začínají se ale objevovat i obavy o světové hospodářství, které kvůli šíření zatím nepříliš zvladatelného viru může výrazně poklesnout. I německé firmy se bojí toho, že kvůli karanténě přijdou o zakázky.

Už dnes se musejí vyrovnat se zastavením dodávek a faktickým přerušením obchodní výměny v mnoha oblastech. Do Číny nelétají letadla, zastavila se tedy i většina obchodních jednání. Čínské úřady, které na jednání se západními firmami dohlížejí, mají teď jiné starosti.

Nejvíce je samozřejmě zasaženo epicentrum nákazy, město Wu-chan v provincii Chu-pej ve střední Číně. Kvůli strategické poloze tu má logistické centrum řada německých firem, které čile a ve velkém v Číně obchodují. Patří mezi ně například společnost Bosch, která vyrábí součástky do automobilů, nebo firma Webasto dodávající inovativní moderní technologie pro vybavení nových čínských vozů. Uzavření Wu-chanu do karantény pro ně znamená faktické zastavení dodávek. Obě firmy teď intenzivně hledají způsoby, jak své dodávky naplnit jinými cestami.

Podobné starosti zažily německé firmy už před sedmnácti lety, kdy v Číně vypukla epidemie viru SARS. Tehdy ale Čína vytvářela jen dvacetinu světového ročního bohatství, dnes je podíl Číny na světové ekonomice 16,5 procenta, z dvacetiny je tedy téměř pětina světového HDP. Proto i německé firmy hledí na vývoj kolem koronaviru s obavami. Největší dopad bude mít epidemie samozřejmě na čínské hospodářství, potom na otevřené, exportně orientované ekonomiky, jako je právě Německo, jehož vzájemný obchod s Čínou dosahuje 200 miliard ročně.

V čase SARS klesl výkon čínské ekonomiky o jedno procento tehdejšího HDP, dnes experti odhadují pokles půl až jedno a půl procenta. Bude ale záležet na tom, jak rychle se podaří epidemii uhasit. „Čekali jsme, že Čína se po poměrně turbulentním roce 2019 stabilizuje, teď budeme muset odhad růstu světového hospodářství snížit až o dvě procenta,“ vysvětlil v německé televizi hongkongský ekonom Nicka Marro. „Ne ani tak kvůli propadu v Číně, ale kvůli dopadům, které tato krize bude mít na světový obchod,“ dodal analytik.

Koronavirus v Rakousku a Německu: Je bezpečné vyrazit na lyže do Tyrolska? >>>

V čase SARS trvalo půl roku, než se vše podařilo uklidnit a zvládnout. Koronavirus řádí už dva měsíce a zatím není na obzoru cesta, jak ho bezpečně léčit. Dopady na německou, a tím i na světovou ekonomiku budou zřejmě mnohem větší. Důvody jsou hlavně v těsné mezinárodní provázanosti výroby a obchodu. Zastavení dodávek nejen ve Wu-chanu znamená omezení výroby v Německu, a tím i možné finanční a zaměstnanecké ztráty.