Koronavirus v Evropě opět nabírá na síle. Lockdown ale vyloučila většina států

V evropských státech opět přibývá počet hospitalizovaných a pozitivně testovaných.

V evropských státech opět přibývá počet hospitalizovaných a pozitivně testovaných. Zdroj: Profimedia

Lídr koalice Spolu a pravděpodobný příští premiér Petr Fiala (ODS) další lockdown odmítá, dal by přednost lokálním opatřením.
Uzavření obchodů a služeb v Česku nejspíše nehrozí. Některé jiné státy ale opatření zpřísnily.
Sociolog Daniel Prokop varuje, že lidé přestali být ve svém chování opatrní.
Nejpřísnější opatření v rámci Evropské unie zvolilo Lotyšsko, které od čtvrtka vyhlásí na příští čtyři týdny lockdown.
Rumunský prezident Klaus Iohannis vyzval občany, aby se dali naočkovat. Jeho země tento týden zaznamenala nejvíce zemřelých s covidem za jeden den od začátku pandemie.
8
Fotogalerie

Řada evropských zemí eviduje v posledních dnech prudký nárůst počtu nových případů koronaviru. Některé vlády proto zpřísňují protiepidemická opatření nebo alespoň odkládají zrušení těch stávajících. Nejostřejší postup zvolilo Lotyšsko, které od čtvrtka do 15. listopadu zavádí přísný lockdown. Nový vládní kabinet České republiky, který pravděpodobně povede Petr Fiala (ODS), na zimu plošné uzavírky neplánuje. 

Cesta k normálnímu životu vede podle expertů koalice Spolu jedině přes očkování. Plošný lockdown odmítají. Pokud by to bylo nutné, dali by přednost lokálním opatřením, která by měla být uplatňována na základě předem dané strategie.

Jedná se také o mírnějších pravidlech, jako jsou roušky na pracovišti či důslednější kontroly bezinfekčnosti. Anticovid tým Fialovy koalice chce zároveň na rozdíl od vlády Andreje Babiše (ANO) ponechat bezplatné testy a kritizuje nynější kabinet, že na zhoršení epidemie není připraven a neposkytl nástupcům potřebná data.

„Jako Anticovid tým jsme neobdrželi žádnou platnou strategii boje s nemocí covid-19. Nemáme přístup k prediktivním analýzám. Nejsou nám známa ani aktuální data o stavu obsazenosti akutních a intenzivních lůžek,“ uvedli v úterý experti Spolu. 

Video placeholde
Koronavirus mutuje. Jsou nové varianty nebezpečné? • Videohub

Pandemie v Česku se v těchto dnech zhoršuje. Počty nově nakažených v posledních dnech vycházejí více než dvojnásobné oproti minulému týdnu. Rizikový scénář, ke kterému se Česko na základě mínění ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška přesouvá, předpokládá, že na začátku listopadu bude přibývat kolem čtyř tisíc případů koronaviru denně a 1200 lidí bude v nemocnicích. Aktuální čísla lze najít zde

„Obavy z pandemie jsou navíc v Česku i po říjnových volbách na velmi nízkých hodnotách. Oproti létu poklesla opatrnost v chování, klesl zejména počet lidí, kteří se snaží vyhýbat přeplněným místům,“ varuje sociolog z výzkumné organizace PAQ Research Daniel Prokop. 

Zima má být náročná

Velmi nepříznivá pandemická situace panuje také na Slovensku, kde v pondělí poprvé od 11. května stoupl počet hospitalizovaných s koronavirem nad tisíc. Tamní nemocnice se výrazně zaplňují už od minulého měsíce. Počet nově potvrzených případů nákazy je v přepočtu na množství obyvatel nejvyšší v rámci států visegrádské čtyřky. Bratislava proto již delší dobu zostřuje opatření. Celkem v pěti slovenských okresech platí nejvyšší stupeň epidemického rizika.

Přes sedmnáct tisíc pozitivně testovaných zaznamenalo v úterý Německo. I tam sedmý den v řadě počet infikovaných stoupá. Před týdnem hlásily německé úřady méně než dvanáct tisíc pozitivních testů denně. Tamní odborníci se však neshodují, zda navrhnout spolkové vládě zpřísnění restrikcí. Uvolnění těch současných se ovšem také nechystá.  

Náročná zima se očekává rovněž ve Velké Británii. „Začínáme vidět náznaky, že počet hospitalizovaných a zemřelých osob roste. Tato čísla samozřejmě bedlivě sledujeme,“ uvedl tento týden Max Blain, mluvčí britského premiéra Borise Johnsona. Ve Spojeném království za uplynulých 28 dní zemřelo s covidem 223 lidí, nejvíce od března. Johnsonovi ministři přesto opětovné uzavření ekonomiky kvůli pandemii ve středu vyloučili.

Irsko, které má plně naočkováno 92 procent dospělé populace, původně plánovalo zrušit veškeré restrikce k 22. říjnu. V souvislosti s rostoucími čísly v Británii ovšem od záměru upustilo a třeba tamní bary a restaurace mohou nadále do vnitřních prostor pouštět pouze omezený počet hostů.   

Otazníky kolem třetí dávky

S nejhorší pandemickou situací se potýkají ty státy Evropské unie, kde je nejnižší počet očkovaných, například Lotyšsko, Rumunsko a Bulharsko. Lotyšský premiér Arturs Krišjānis Kariņš byl dokonce nucen přistoupit k drastickému řešení. Všechny školy, restaurace a zábavní centra v jeho zemi se téměř na měsíc zcela uzavřou. 

Rumunsko, kde obě dávky vakcíny obdrželo jen 34 procent dospělých, zaznamenalo v úterý 574 úmrtí v souvislosti s covidem, nejvíce za celou pandemii. Nemocnice v Bukurešti jsou na hranici kapacit a na jednotkách intenzivní péče se nachází přes 1800 osob. „Je to národní tragédie ohromných rozměrů,“ řekl rumunský prezident Klaus Iohannis a vyzval občany, aby se co nejdříve nechali naočkovat.

Rekordní množství zemřelých na covid-19 tento týden evidovaly i některé mimounijní země, třeba Rusko a Ukrajina. Ani tam však plošné uzavření hospodářství není na programu. 

Podle agentury Bloomberg by se Evropa v boji s nákazou mohla inspirovat Izraelem. Blízkovýchodní stát byl na jaře světovým premiantem ve vakcinaci  obyvatelstva, jako jeden z prvních ovšem rozvolnil vládní opatření a v červnu tam pandemie nabrala druhý dech. Nicméně poté co 3,9 milionu z 5,2 milionu lidí patřících do rizikové skupiny obdrželo třetí dávku očkovací látky, počet nakažených opět významně klesl.