Vojtěch chce zkrátit karanténu a zpoplatnit testy. Obejde se bez dalších restrikcí

Briefing Adama Vojtěcha

Briefing Adama Vojtěcha Zdroj: Blesk:Jan Vilimek

Epidemie covidu se nevyvíjí úplně dobrým směrem, prohlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na páteční tiskové konferenci. Opatření proti šíření koronaviru ale zatím nehodlá zpřísňovat, stejně tak ministerstvo zdravotnictví  neplánuje povinné testování. Vojtěch uvedl, že už jedná s novou vládní koalicí.

„Máme proočkovanost na 60 až 70 procentech. Zájem o očkování se v poslední době zvyšuje, což je dobrý trend,“ připustil Vojtěch. Očkování nicméně nemají zhruba čtyři miliony lidí a 400 tisíc seniorů. Rostou ale i počty hospitalizovaných, přestože zátěž nemocnic je nízká a péče se neomezuje.

Navíc po půl roce po poslední dávce očkování podle Vojtěcha klesá ochrana jedince. Po půl roce po očkování tak rozešle ministerstvo zdravotnictví občanům zprávu SMS, že se má člověk dostavit na třetí dávku vakcinace.

„Co se týče opatření, víme, že tu bude nová vládní koalice a zahájili jsme konzultace s jejími zástupci, konkrétně s panem Vlastimilem Válkem,“ řekl Vojtěch. „Chtěli bychom především zkrátit platnost testů, v této době je to zásadní,“ uvedl. Konkrétně by měly antigenní testy platit pouze 24 hodin a PCR testy pouze 72 hodin místo týdne. 

„Dále chceme opět zavést hrazení preventivních testů. Ve chvíli, kdy tu máme plně hrazenou vakcinaci, je otázka, zda by měly být hrazeny i testy, které jsou určené hlavně pro cestování,“ prohlásil Vojtěch.

Testy by se podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové měly přestat platit od prosince. Výjimku budou mít děti do dvanácti let, které se nemohou očkovat. Dále Vojtěch navrhuje zkrácení karantény z deseti na sedm dní. 

„Nechceme zavádět nějaké restrikce a nechceme ani zavádět plošné testování. Chceme testovat jen indikované případy. Je ale potřeba dodržovat restrikce, které jsou platné, a v neposlední řadě očkování, očkování, očkování. Chceme samozřejmě dosáhnout toho, že žádné restrikce nebudou,“ dodal  Vojtěch a uvedl příklady zemí, kde již restrikce zcela uvolnily. 

Video placeholde
Covid pas a aplikace Tečka • Videohub