Krach postbrexitových rozhovorů je prakticky jistý, tvrdí německý průmyslový svaz

Montáž elektromobilu Volkswagen e-Golf v továrně v Drážďanech

Montáž elektromobilu Volkswagen e-Golf v továrně v Drážďanech Zdroj: Reuters

Ocelárna ThyssenKrupp v německém Duisburgu
2
Fotogalerie

V jednáních o postbrexitovém uspořádání vztahů mezi Evropskou unií a Velkou Británii zůstává příliš mnoho nevyřešených rozporů, na nalezení shody zbývá už jen málo času. Krach rozhovoru je tak „téměř nevyhnutelný“, uvedl v prohlášení ředitel německého průmyslového svazu BDI Joachim Lang. Německé firmy by se podle něj měly připravit na ekonomickou katastrofu.

Firmy na obou stranách Lamanšského průlivu by se měly „připravit na obchodování podle pravidel Světové obchodní organizace, tedy bez dohody“, uvedl Lang. „Německý průmysl neočekává, že by Spojené království dokončilo včas infrastrukturu pro přeshraniční obchod,“ dodal. Podle šéfa BDI firmám hrozí nová cla i dodatečná byrokracie.

O tom, že dohoda bude hotová do konce roku, tento měsíc zapochyboval i náměstek německého ministra zahraničí Michael Roth. Podle něj Británie při jednáních nedostává závazkům dojednaným loni při podepisování dohody o brexitu.

Vrchní vyjednavač EU Michel Barnier v tomto týdnu řekl po jednání v Londýně, že mezi oběma stranami zůstávají „velké rozdíly“, a že dosažení dohody je nepravděpodobné, pokud britská vláda neustoupí alespoň z některých ze svých „červených linií“.

Podle agentury Bloomberg ovšem představitelé obou stran mimo oficiální vystoupení přiznávají, že jistého pokroku v rozhovorech bylo přece jen dosaženo. Termín pro dosažení dohody vyprší na konci letošního roku.

Svaz BDI zastupuje zhruba sto tisíc německých firem, které dohromady zaměstnávají kolem osmi milionů lidí.