Kvůli Trumpovi. EU hledá plán B a otevírá si nové trhy

Export

Export Zdroj: profimedia.cz

export
Cecilia Malmströmová
Kandidátka na evropskou komisařku pro obchod Cecilia Malmströmová
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Dlouholeté partnerství mezi Spojenými státy a Evropou dostává trhliny a starý kontinent pro své exportéry hledá nové odbytiště. Poté, co Evropská unie uzavřela dohodu o volném obchodu s Japonskem, Kanadou a Mexikem, je teď na řadě Austrálie.

Spojené státy a Evropa procházejí značným ochlazením vztahů. Nyní se zdá, že Evropská unie na politiku izolacionismu a protekcionismu Spojených států začala reagovat, píše agentura Bloomberg. Ve druhé polovině června EU otevřela jednání o větší liberalizaci obchodu s Austrálií, a to jen krátce poté, co na ní Spojené státy uvalily cla na hliník a ocel.

Evropská unie je už nyní druhým největším obchodním partnerem Austrálie, prvním je Čína. Dojednaná dohoda, která by zahrnovala i Nový Zéland, by podle Evropské komise mohla do roku 2030 navýšit HDP Evropské unie o 4,9 miliardy eur. Smlouva by se měla týkat strojírenství, automobilů, elektronických zařízení, chemických výrobků i kovů.

Jak velký problém pro EU znamená přístup amerického prezidenta Donalda Trumpa, ukázal červnový summit G7, na němž jednali lídři nejvyspělejších ekonomik. Neshody mezi americkým prezidentem a zbytkem skupiny byly tak velké, že Trump nakonec stáhl podporu závěrečného prohlášení, čímž ještě více rozlítil své partnery.

Už dříve se prezident EU Donald Tusk vyjádřil v tom smyslu, že se Evropská unie musí Bílému domu postavit. Všechny uzavřené i projednávané dohody vysílají jasnou zprávu, že EU a její partneři jsou pro zachování globalizace a otevřeného obchodu, řekla komisařka EU pro obchod Cecilia Malmströmová. „Potřebujeme mnoho spojenců, aby nám pomohli dosáhnout tohoto cíle,“ dodala Malmströmová. Obchodní partneři EUObchodní partneři EU|E15

Už v minulém roce EU dojednala dohodu s Japonskem a novou smlouvu o volném obchodu má také s Kanadou. Dohoda už zčásti vešla v platnost v minulém roce, její zbytek ještě musí ratifikovat jednotlivé státy. Na konci dubna EU podepsala další dohodu o volném obchodu s Mexikem a nyní je na řadě Austrálie. „V této složité době je potěšující vidět, že Austrálie s námi sdílí pozitivní přístup k mezinárodnímu volnému obchodu – tedy, že dobré obchodní dohody jsou výhodné pro obě strany,“ řekla eurokomisařka Malmströmová.