Letos vytáhnou světovou ekonomiku Spojené státy, příští rok jí zhorší Čína

Americká ekonomika vytáhla tu světovou

Americká ekonomika vytáhla tu světovou Zdroj: E15/Midjourney

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok a očekává, že se hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o tři procenta. V předchozí prognóze, která je z června, OECD růst odhadovala na 2,7 procenta. Výhled na příští rok ale OECD zhoršila, uvádí se v její dnešní zprávě.

Organizace svůj krok zdůvodnila lepším stavem americké ekonomky, která vykazuje příznivější vývoj, než se očekávalo. Výraznější brzdou pro světové hospodářství ale příští rok bude oslabující čínská ekonomika. Proto OECD na příští rok počítá s růstem o 2,7 procenta místo 2,9 procenta, jak se domnívala v červnu.

OECD nyní očekává, že americká ekonomika letos vykáže růst o 2,2 místo 1,6 procenta, jak předpovídala v červnu. Hospodářský růst v USA se ukázal být navzdory sérii zvyšování úrokových sazeb odolnější, než většina ekonomů očekávala. V příštím roce ale růst pravděpodobně zpomalí na 1,3 procenta, i když i to by bylo lepší než jedno procento růstu, které OECD očekávala v červnu. Zlepšený výhled pro USA na letošní rok pomohl vyrovnat horší výhled pro Čínu a pro eurozónu, kterou táhne dolů Německo – jediná velká ekonomika, u níž se očekává, že bude letos v recesi.

Čínská ekonomika zpomalí

Organizace předpovídá, že čínská ekonomika zpomalí z 5,1 procenta, což je očekávaná hodnota na letošní rok, na 4,6 procenta v roce příštím. Dynamika, kterou uvolnilo omezení proticovidových opatření, totiž odeznívá a trh s nemovitostmi se potýká s problémy. V červnu OECD Číně předpovídala růst o 5,4 procenta na letošní rok a 5,1 procenta na rok příští.

OECD snížila výhled letošního růstu eurozóny z červnového odhadu 0,9 procenta na 0,6 procenta. Předpovídá ale, že příští rok tempo růstu zrychlí na 1,1 procenta, protože znovu poroste Německo. Ovšem ještě v červnu organizace odhadovala, že hospodářský růst v zemích platících eurem bude příští rok činit 1,5 procenta.

Přestože výhled růstu na příští rok bude ve většině hlavních světových ekonomik slabý, OECD uvedla, že centrální banky by měly držet úrokové sazby vysoko. A to tak dlouho, dokud nebudou jasné známky toho, že inflační tlaky odeznívají.