Lidé prchají z Afghánistánu, údaje o čínské ekonomice skončily za očekáváním

Lidé se zoufale snaží opustit Afghánistán poté, co i nad Kábulem převzal kontrolu Tálibán.

Lidé se zoufale snaží opustit Afghánistán poté, co i nad Kábulem převzal kontrolu Tálibán. Zdroj: Profimedia, E15

Z Kábulu se snaží dostat tisíce lidí.
Radikální islamistické hnutí Tálibán po rychlé ofenzivě z několika posledních dnů bez boje obsadilo Dželálábád a vstoupilo do Kábulu.
Radikální islamistické hnutí Tálibán po rychlé ofenzivě z několika posledních dnů bez boje obsadilo Dželálábád a vstoupilo do Kábulu.
Premiér Justin Trudeau oznámil předčasné volby, velkým tématem kampaně bude boj s pandemií.
Nepříliš povzbudivé zprávy o čínské ekonomice dopadají na asijské trhy, panují obavy, že zotavení naruší nové případy koronaviru.
8
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Kábul je pod kontrolou Tálibánu

Afghánci se dnes probudili do nové reality. Radikální islamistické hnutí Tálibán ovládlo Kábul, vyhlásilo celkové vítězství a konec bojů. Vláda země se zhroutila, prezident Ašraf Ghaní utekl patrně do některého ze středoasijských států. Ze země se v neděli zoufale snažila dostat i řada běžných občanů a cizinců, jednotlivé země evakuovaly svá diplomatická zastoupení i místní spolupracovníky.

Na mezinárodním letišti nastaly zmatky, komerční lety byly zastaveny a na pořádek tam dohlíželi příslušníci americké armády. Washington navyšuje jejich počet až na šest tisíc. Na šest desítek států vyzvalo Tálibán, aby umožnil odchod lidem, kteří o něj mají zájem. Panují obavy zejména ze zhoršení postavení žen jak ve veřejné sféře a vzdělávacím procesu, tak v soukromí.

Trudeau sází na předčasné volby

Kanadský premiér Justin Trudeau ohlásil na září předčasné volby, budou se tedy konat zhruba dva roky před řádným termínem. Trudeau zřejmě věří tomu, že by jeho Liberální strana mohla dosáhnout na většinu v parlamentu. Partaj nyní musí při schvalování zákonů spoléhat na hlasy opozice. „Vlastně nevím, jestli pro tuto vládu byla politicky lepší doba. Nálada veřejnosti je nyní dobrá,“ komentoval podle BBC situaci šéf průzkumné společnosti Abacus Data David Colleto.

Podle průzkumů se 46 procent Kanaďanů domnívá, že země kráčí správným směrem, což je nejvíce za posledních pět let. Klíčovými tématy krátké předvolební kampaně nepochybně budou pandemie a plány na zotavení země z této krize.

Indie plánuje masivní investice do infrastruktury

Indický premiér Naréndra Módí oznámil investice do infrastruktury ve výši 1,35 bilionu dolarů ve snaze podpořit hospodářský růst a zajistit pracovní místa. Hlavním cílem bude integrovat dopravu. „Tím se zkrátí cestovní čas a zvýší se produktivita průmyslu. Pomůže to učinit indický průmysl globálně konkurenceschopný a vytvořit budoucí ekonomické zóny,“ uvedl premiér u příležitosti výročí nezávislosti země.

Z trhů a burz 

Údaje o čínské ekonomice brzdí asijské trhy

Akcie na asijských trzích v pondělí nevstoupily do nového týdne optimisticky, padaly mimo jiné v reakci na zprávu o stavu čínské ekonomiky za červenec. Údaje o průmyslové výrobě i maloobchodních tržbách zaostaly za očekáváním.

„Červencová data naznačují, že ekonomika rychle ztrácí páru,“ konstatoval podle Bloombergu Raymond Yeung z Australia & New Zealand Banking Group. Negativní zprávy se odrazily především na indexu Nikkei 225, který se během odpoledního obchodování propadl o 1,79 procenta. Podepsal se na něm i nárůst případů koronaviru.

První náznak splaskávání britské realitní bubliny

Ceny nemovitostí v Británii letos poprvé mírně poklesly. BBC uvádí, že podle realitního portálu Rightmove se domy, které se dostaly do prodeje v srpnu, prodávají v průměru o 0,3 procenta levněji. Je to důsledek konce daňových úlev při nákupu nemovitostí a klesající poptávky po větších domech, kterou poháněla pandemie.

Zatímco ceny nemovitostí se čtyřmi ložnicemi klesly o 0,8 procenta, těch se dvěma rostly o 0,6 procenta. V zemi v uplynulých měsících panovaly obavy z nafukující se realitní bubliny.

Tweet dne

Toto jsou možná jedny z nejsmutnějších obrázků, které jsem v Afghánistánu viděla. Lidé jsou zoufalí a opuštění. Žádné humanitární organizace, žádná OSN, žádná vláda. Nic.

Novinářka BBC Nicola Careemová komentuje video, které ukazuje, jak se lidé snaží prchnout před Tálibánem. Mezinárodní kritice čelí pozdní reakce snad všech zemí v čele s USA. Republikáni obviňují prezidenta Joea Bidena z podcenění situace, jejich odpůrci zase připomínají, že rychlé stahování vojsk propagoval a ještě na poslední chvíli se snažil realizovat jeho předchůdce Donald Trump.

Stane se dnes

  • Vyprší termín, do něhož se mělo Polsko zařídit verdiktem Soudního dvora EU. Ten v červenci shledal, že disciplinární režim polských soudců odporuje právu Evropské unie.
  • Na Slovensku vstoupí v platnost nový protiepidemický systém, poprvé od druhé poloviny července už nebude celá země v nejnižším stupni infekčního rizika.
  • Ruský soud má vynést rozsudek nad Kirou Jarmyšovou, mluvčí opozičního předáka Alexeje Navalného.