Lukašenko a Ahmadínežád si padli do náruče. Kvůli půjčce

Alexandr Lukašenko

Alexandr Lukašenko Zdroj: ctk

Rovný rovnému: běloruský režim Alexandra Lukašenka zachrání před bankrotem peníze íránského vůdce Mahmúda Ahmadínežáda. „Oba státy mají od nynějška, kromě tvrdého postupu vůči opozici společné ještě jedno – peníze,“ zdůrazňují pozorovatelé. Teherán poskytne Minsku 400 milionů dolarů (300 milionů eur).

Půjčka, jejíž podmínky nechtěla běloruská centrální banka komentovat, doplní chybějící státní rezervy. Stane se tak v pravou chvíli. Bývalá sovětská republika prožívá nejhorší finanční krizi od své nezávislosti získané před dvaceti lety. Ekonomové spočítali, že k nastartování ekonomiky chybí Lukašenkovi, který si počínal až příliš štědře v době své předvolební kampaně a kupoval si voliče zvyšováním mezd ve veřejném sektoru, tři miliardy eur. Na ně, se započtením íránského příspěvku, by teď mohl Minsk skutečně dosáhnout.

Volání o pomoc ochromené ekonomiky, jejíž rubl devalvoval od konce loňského roku o 60 procent, vyslyšeli totiž ještě před Ahmadínežádem další spojenci Běloruska. Na konci září přislíbilamiliardu dolarů Čína, stejnou částku se zavázala dodat výměnou za 51 procent ve státních rafineriích Naftan ruská velkobanka Sberbank. Kromě těchto zdrojů má Lukašenko v úmyslu znovu oslovit Mezinárodní měnový fond, žádat chce o sedm miliard dolarů.

Závislost na asistenci zvenčí se mezitím promítla i do politických vztahů s EU. Projekt Východního partnerství, prohlásil čerstvě autoritářský prezident, Bělorusko neopustí. Byl to přitom on, kdo svým vyjednávačům nařídil, aby se nezúčastnili vrcholné schůzky tohoto spolku ve Varšavě v pátek minulého týdne. Dorazila zato běloruská opozice, která se ještě před summitem setkala s řadou evropských lídrů.